Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Omfördelning av covidpengar får kritik

Publicerad: 8 januari 2021, 14:21

Civilminister Lena Micko (S) säger att pengarna får – men inte måste – användas till covidvård

Foto: Mostphotos

Att omfördela pengar från vårdskuld till covidvård räcker inte. Det anser Anna Starbrink (L). ”Vårdskulden försvinner ju inte”, säger hon .


Ämnen i artikeln:

Covid-19Region Skåne

I början av veckan kom beskedet att regionerna inte kommer att behöva ansöka om statsbidrag för att täcka covidrelaterade kostnader. I stället fördelas pengarna utifrån befolkningen i regionerna.

– Det är bra att man minskar administrationen, men om man fördelar pengar efter folkmängd måste man ändå väga in vilka vårdinsatser som krävs, för det ser fortfarande olika ut i landet, säger Anna Starbrink, hälso och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm.

Totalt handlar det om 2 miljarder kronor för våren 2021, som tidigare avsatts för att regionerna ska kunna hantera all vård som skjutits upp på grund av pandemin. Nu får pengarna i stället användas till att täcka covidrelaterade kostnader för bland annat skyddsutrustning under pandemin, något som Anna Starbrink och hennes partikollega Gilbert Tribo i Region Skåne ifrågasätter. Pengarna är redan inlagda i regionens budget, vilket ställer till problem när de omfördelas.

– De sätter oss på pottkanten. Vi har redan under hösten meddelat sjukhusen hur mycket pengar de har för att hantera vårdskulden, så vi behöver besked snarast, säger Anna Starbrink.

Civilminister Lena Micko (S) säger i en skriftlig kommentar till Dagens Medicin att det handlar om en möjlighet, inte ett tvång.

”Smittspridningen, som ökat markant under hösten och vintern 2020, kommer att belasta vården även under 2021. Därför föreslår regeringen att de två miljarder kronor som skulle gå till regionerna för uppskjuten vård under första halvåret 2021 i stället får användas till vård av de som drabbats av covid-19”, skriver hon.

Hon skriver vidare att regeringen följer frågan om ytterligare tillskott till regionerna och att besked i så fall kommer i samband med vårändringsbudgeten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev