Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Onemed kan komma tillbaka på banan

Publicerad: 27 juli 2018, 13:45

Turerna kring SLL:s upphandling av medicinska hjälpmedel fortsätter. En dom i förvaltningsrätten öppnar nu upp för en comeback för Onemed.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

För snart två år sedan bröt Stockholms läns landsting, SLL, avtalet med Onemed efter att det bland annat kommit fram att ett par stödstrumpor kunde kosta 6 000 kronor. Efter att det så kallade ”strumpavtalet” brutits tecknade SLL:s hälso- och sjukvårdsdirektör Barbro Naroskyin ett nytt avtal som skulle garantera Onemed 450 miljoner kronor om året i tre års tid.

Våren 2017 slog dock förvaltningsrätten i Stockholm fast att hälso- och sjukvårdsdirektören överskridit sina befogenheter när hon tecknade ett avtal gällande så stora summor. Domen gjorde att det avtalet helt sonika upphävdes. Några veckor senare fattade hälso- och sjukvårdsnämnden dock beslut om att det upplösta avtalet skulle börja gälla och såg inga möjligheter till att förhandla om det.

Den 1 juni i år tog sedan Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, över som leverantör av medicinska hjälpmedel och gav logistikföretaget Schenker ansvaret för distributionen efter en upphandling. Efter det har flera patienter haft problem med leverenser och tidigare i sommar beslutade SLL att patienterna skulle slippa betala avgift för juni och juli, som plåster på såren.

Nu står det också klart att Onemed, som också deltog i den senaste logistikupphandlingen, överklagat SLL:s tilldelningsbeslut till förvaltningsrätten i Stockholm. Och att förvaltningsrätten gett Onemed rätt.

”Saken har prövats i förvaltningsrätten, som i maj 2018 gav Onemed rätt”, skriver SLSO i ett pressmeddelande. Domen innebär att landstinget själv får sköta logistiken eller att upphandlingen behöver göras om.

Om det blir det senare alternativet finns det inget som utesluter att Onemed vinner den nya upphandlingen.

– Vi måste förhålla oss till de regler som finns och därmed är det öppet för alla som klarar kraven, säger det ansvariga landstingsrådet Ella Bohlin, KD, till Dagens Nyheter.

Relaterat material

Avgift skippas för vissa hjälpmedel i sommar

Livsviktiga hjälpmedel når inte fram

SLL förhandlar inte om nytt strumpavtal

Nytt strumpavtal var olagligt — upphävs

Stödstrumpor för 6000 kronor – nu bryts kostsamt avtal

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev