tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Öppettider på akuter i Göteborg diskuteras

Publicerad: 20 april 2017, 08:39

Foto: Robin Aron/Bildbyrån

Göteborg kan få färre dygnet runt-öppna akutmottagningar. Det är ett av förslagen för att förbättra personaltillgången som den politiska majoriteten vill diskutera.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhusetKungälvs sjukhusVårdpolitikAkutsjukvård

Göteborgsområdet har i dag fyra dygnet runt-öppna akutmottagningar. Sahlgrenska, Östra sjukhuset, Kungälv och Mölndal. Men någon eller några av dem kan komma att få minskade öppettider. Det är ett alternativ den politiska majoriteten i Västra Götalandsregionen vill ta upp till diskussion.

– Det finns ett behov av att göra en översyn av antalet akutsjukhus som är öppna dygnet runt. Dygnet runt jour är bland den dyraste vården vi har och den drar mycket personal som vi skulle kunna ha stor nytta av på dagtid för att hjälpa de patienter där vi inte uppfyller vårdgarantilöftet i dag, säger Jonas Andersson (L), sjukvårdsregionråd i Västra Götaland.

Enligt honom är det inte aktuellt att dra ner på öppettiderna på några av akutmottagningarna utanför Göteborgsområdet eftersom avstånden då skulle bli för långa till närmaste dygnet runt-öppna akut.

Diskussionen om antalet akuter som är öppna dygnet runt är en del av den omstrukturering av sjukvården i Västra Götaland som nu planeras. Ledorden för denna är koncentrering, nära vård och digitalisering. Inom kort får politikerna ett tjänstemannaförslag att ta ställning till som ska mynna ut i beslut om bland annat vilken vård som ska bedrivas var. Eventuellt kommer en del i detta beslut vara att slå fast hur långt det som mest får vara till närmsta akutmottagning.

Förslaget om att se över antalet dygnet runt-öppna akutmottagningar i Göteborg får kritik från oppositionen.

– Vi har jättestora problem med tillgängligheten på våra akutmottagningar i dag. Medborgarna upplever inte att vi klarar vårt uppdrag. Kopplat till den befolkningsökning vi ser i dag har jag svårt att se att vi skulle kunna göra några större förändringar, säger Helén Eliasson (S), oppositionsregionråd i Västra Götaland.

Även Vänsterpartiet är kritiskt.

– Vi behöver i stället se till så att primärvården, de mobila teamen och kommunernas äldreomsorg fungerar så att akuterna blir avlastade, säger Eva Olofsson (V), oppositionsregionråd.

Jonas Andersson tror att ett beslut om akutsjukhusens öppettider kan fattas före årets slut.

– Jag tror inte att det kommer att innebära några dramatiska förändringar för sjukvården i Göteborg. Vi behöver vara noggranna i vår analys av konsekvenserna för patientsäkerheten, säger han.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev