Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Opposition och fack reagerar på skånska besparingsförslag

Publicerad: 24 september 2020, 11:55

Henrik Fritzon.

Foto: Per Wilkens, Thinkstock (montage)

För mycket pengar för information som redan fanns, och oro över för stora personalneddragningar. Det är reaktionerna hos opposition och fackförbund i Skåne kring skriverierna om McKinseys konsultrapport.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneVårdförbundet

Framför allt är de missnöjda över att behöva läsa i tidningen om stora besparingar.

Malin Tillgren är avdelningsordförande i Vårdförbundet. Enligt henne har facket visserligen fått information om att McKinsey fått ett uppdrag av regionen, men inte kring vad som skulle granskas.

– Det vi har fått höra är att rapporten i sin helhet inte är färdig förrän i november. Den regionala samverkansgruppen ska få en dragning om det. Därför vet vi inte mer än det vi tagit del av i massmedia.

Det är framför allt Sydsvenskan som beskrivit besparingsförslaget på 1,5 miljarder kronor, som bland annat innefattar bemanningstal, specialiserade sjukhus och större vårdavdelningar.

– Framför allt reagerar medlemmarna på det här med bemanningstal. Det är en känslig och infekterad fråga. Det känns helt orealistiskt att några som inte finns i verksamheten ska bestämma hur mycket personal som ska driva verksamheten och vilken yrkeskategori de ska ha. Det gagnar inte arbetsmiljön och det gagnar inte patientsäkerheten, säger Malin Tillgren.

Mer specialiserade sjukhus är en mycket mindre kontroversiell fråga.

– Den processen har pågått i nästan 20 år. Rent spontant, utifrån det vi har tagit del av, kan vi tycka att det är slöseri att betala så mycket pengar. För det är egentligen inget nytt. Det är något som verkligen irriterar.

Regionen ska enligt Sydsvenskan ha fakturerats 27 miljoner kronor inklusive moms för rapporten.

Även Henrik Fritzon, oppositionsråd för Socialdemokraterna i Region Skåne, upprörs över prislappen.

– Jag är ganska skeptisk till den här sortens konsultarbete, jag tror inte att man får så mycket för pengarna. I grund och botten borde den här utredningsverksamheten ske inhouse. Det man får ut av stora konsultgenomlysningar är å ena sidan orealistiska förslag, å andra sidan förslag som är ganska självklara och som har diskuterats i många år, säger han.

Han har nyligen fått ut det material som än så länge kommit in från McKinsey via diariet.

– Vi är väldigt kritiska till att vi inte har fått någon utförlig information tidigare. Nu har vi fått en dragning, efter önskemål från mig, på cirka 20 minuter. Där nämndes inte heller de olika sparsummorna, på totalt 1,5 miljarder, varav den mest dramatiska är att man ska spara in 750 miljoner kronor på personalen.

Han tycker inte att det är realistisk att tro att det skulle gå att spara så mycket genom personalåtgärder.

– Tvärtom behöver vi öka kapaciteten eftersom vi är en region som växer och behoven ökar. Vi har egentligen för lite kapacitet och för långa köer. Jag tycker att konsultfirman drar helt fel slutsatser, säger Henrik Fritzon.

Han är inte emot effektiviseringsåtgärder som sådana. Mer vård per skattekrona tycker han är eftersträvansvärt. När det gäller till exempel operationsplanering och digitalisering tror han att det finns saker att göra. Även att se till att rätt slags personal finns på rätt ställe i vården tror han kan bidra till kostnadseffektivitet.

– Det kan till exempel hända att vi använder medicinska sekreterare i för liten utsträckning. Så visst finns det seriösa åtgärder att göra för att effektivisera.

Gemensamma operationsköer är ett exempel på en idé han tycker är god, men som han inte tycker är ny.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev