Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Oppositionen kräver redogörelse för Saudiavtal

Publicerad: 23 juli 2015, 09:04

Det har varit brist på information till både politiker och sjukhus. Det säger oppositionen i Region Skåne som nu begär en fullständig redovisning av alla för och nackdelar som Skåne Cares vårdutbildningsaffär med de saudiska läkarna kan medföra.


– Vi har fått indikationer från de enskilda kliniker på Sus som håller på att göra konsekvensanalyser nu. Det finns oro för rätt många aspekter, bland annat att de ordinarie ST-läkarna ska bli undanträngda och frågetecken runt extra ersättning till klinikerna, säger Carl Johan Sonesson (M) till Dagens Medicin.

Alliansen i Skåne kommer därför att begära en fullständig redovisning av de konsekvensanalyser som de berörda klinikerna gjort vid nästa styrelsemöte i holdingbolaget. De menar att informationen på politisk nivå varit bristfällig.

– Det är ju bakvänt att de görs ett halvår efter att kontraktet skrivits under. Nu är det ju svårt att förändra ett redan ingått avtal, och det är inte heller säkert att vi velat gå emot det, men vi ifrågasätter varför förankringsarbete och konsekvensanalys som borde gjorts innan avtalet slöts först gjorts i efterhand.

Carl Johan Sonesson säger att det är i första hand är viktigt för framtida vårdexport att gå i genom rutinerna runt den här typen av avtal.

HÄR SKA 35 SAUDIER GÖRA SIN ST-PRAKTIK

De 35 saudiska läkarna får ST-utbildning på följande kliniker:

Sus i Malmö-Lund: anestesti, geriatrik, barnkirurgi, gastro-enterologi, gynekologi (2), internmedicin (2), intensivvård, kardiologi (2), kirurgi, kärlkirurgi, lungmedicin, neurologi (2), njurmedicin (2), onkologi, radiologi, reumatologi, thorax, ögon, öron-näsa-hals.

Kryh i Kristianstad-Ystad-Hässleholm: barnklinik, endokrinologi, kardiologi, lungmedicin, neurologi, reumatologi.

Sund i Helsingborg-Ängelholm: ortopedi, vuxenpsykiatri (3 platser).

Källa Sydsvenskan.

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev