Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Oppositionen tänker utreda reglerna för transplantation

Publicerad: 10 augusti 2010, 13:19

Oppositionen tänker utreda reglerna för transplantation

Foto: Foto: Photos.com

De rödgröna är beredda att se över regelverket för transplantationer om de vinner valet. Samtidigt avfärdar de alla förslag som kan öppna för handel med organ.


Transplantationsfrågan är aktuell sedan filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö publicerade en debattartikel i Dagens Nyheter i går, måndag. Han uttryckte sin oro över bristen på organ och skrev bland annat att donatorer borde kunna få betalt av sjukvården.

Nu bemöter Ylva Johansson (S), Gunvor G Ericson (MP) och Elina Linna (V) från riksdagens socialutskott Torbjörn Tännsjös synpunkter. Enligt ett gemensamt pressmeddelande säger de nej till alla förslag  som kan uppfattas som en öppning för handel med organ . Däremot vill de utreda om fler patienter vars liv inte kan räddas ska kunna få intensivvård, så att deras organ kan tas tillvara efter döden.

De rödgröna öppnar också för att vårdpersonal ska kunna få titta om en patient finns i donationsregistret innan personen i fråga avlidit. Om det blir maktskifte i höstens val kommer hela regelverket för transplantationer att ses över, enligt pressmeddelandet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev