Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Oppositionen vill ha extrabudget redan nu

Publicerad: 14 januari 2020, 12:42

Foto: Anna Tärnhuvud

Både Moderaterna och Vänsterpartiet vill ha mer pengar till kommuner och regioner redan före den statliga vårändringsbudgeten i april.


Det behövs ett räddningspaket för välfärd och trygghet, enligt Moderaterna som miljardsatsar i en så kallad extra budget. Vänsterpartiet vill ha 10 miljarder mer för att bland annat bromsa varslen i vården.

– Vi har en välfärdskris runt om i Sverige, där kommuner och regioner drar ner på samhällsservice för att spara pengar. På akuten får människor i behov av vård vänta i många timmar för att få hjälp, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Han säger också att partiet i närtid är beredda att förhandla med Moderaterna och Kristdemokraterna i finansutskottet för att sätta press på regeringen via ett tillkännagivande i riksdagen, det vill säga en icke-tvingande uppmaning till regeringen att agera.

M vill lägga totalt 5,6 miljarder till kommuner, regioner, polis och rättsväsende, där 900 miljoner ska gå till regionerna för att finansiera vården.

Relaterat material

Karolinska varslar 600

Stora neddragningar väntar i Jämtland

Ytterligare varsel i Stockholms sjukvård

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev