fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Över 4 000 vårdföreträdare protesterar mot Tidöavtalet

Publicerad: 21 december 2022, 08:25

Partiledarna Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) när de presenterade Tidöavtalet den 14 oktober i år.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

4 008 vårdanställda och vårdstudenter varnar för flera av förslagen i Tidöavtalet.
”Det som Tidöavtalet stipulerar kommer att få en allvarlig påverkan på både våra patienter och på vår arbetsmiljö”, skriver de på Aftonbladet Debatt i dag onsdag.

Ämnen i artikeln:

RegeringenSverigedemokraternaToppnyheterTolkar i vården

Monica Kleja

monica.kleja@dagensmedicin.se


Debattörerna i vården tar i dag onsdag avstånd från flera av förslagen som finns med i Tidöavtalet, som M, KD, L och SD gemensamt presenterade den 14 oktober i år.

Bland annat är de kritiska till förslaget att rätten till offentligt finansierade tolkar ska begränsas för invandrare och svenska medborgare som inte förstår svenska, något som regeringen aviserat ska utredas.

I dag har alla enligt svensk lag vid behov rätt till tolk, såväl svenska medborgare som asylsökande och papperslösa.

Debattörerna invänder också mot förslaget om att införa informationsplikt för offentligt anställda som träffar på papperslösa.

 ”Angiveriskyldigheten kommer, liksom begränsandet av tolkrätten att medföra att många patienter drar sig längre för att söka vård, och kommer därmed att vara sjukare när de väl kommer till vården”, skriver debattörerna i Aftonbladet.

Dessutom är de anställda och studenterna kritiska mot förslagen att kraftigt minska antalet kvotflyktingar, internera asylsökande som väntar på beslut, införande av visitationer i särskilda områden och mot förslaget att någon som invandrat ska kunna utvisas på grund av bland annat ”bristande vandel”.

”Att mycket utsatta individer ska riskera utvisning på grund av till exempel missbruk eller att de säljer sin kropp för att överleva, menar vi är oacceptabelt”, skriver de också.

 Läs också:

 ”Rätten till vård är och ska förbli en självklarhet” 

 ”Vården måste ständigt göra prioriteringar” 

 M vill ta betalt för tolkar i Stockholms sjukvård 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev