Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Överbeläggningar fortsätter öka

Publicerad: 31 januari 2019, 11:42

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Problemet med överbeläggningar och patienter som läggs in på fel avdelning ser inte ut att minska. Det visar rapporten Öppna jämförelser 2018 från Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Vårdkrisen

– Överbeläggningar och utlokaliseringar har ökat för varje år sedan 2014. Siffrorna för samtliga redovisade månader 2018 som finns med i vår rapport är högre än motsvarande månad 2017, så det tycks inte bli någon förbättring det året heller, säger Martin Lindblom, utredare på Socialstyrelsen och projektledare för rapporten, i ett pressmeddelande.

Störst var ökningen mellan 2016 och 2017, nationellt sett. Men siffrorna varierar stort mellan regionerna. Det gör även resultaten vad gäller väntetider. Hallands län klarade att utföra en planerad operation inom 90 dagar för 92 procent av patienterna. I Jämtland var motsvarande siffra 63 procent.

En positiv trend är att sjukskrivningarna inom sjukvården minskar något. De är dock på en fortsatt hög nivå jämfört med andra branscher, konstaterar Socialstyrelsen. Sjukfrånvaron bland landstingsanställda var högst i Västmanland och lägst i Östergötland.

Läs hela rapporten, ”Öppna jämförelser 2018 - En god vård? Övergripande uppföljning utifrån sex frågor om hälso- och sjukvårdens resultat”, här.

Relaterat material

Personalbrist stänger var fjärde plats

Facken kräver krafttag mot vårdplatsbrist

Överbeläggningarna på sjukhusen ökar kraftigt

Ämnen i artikeln:

Vårdkrisen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev