Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ovisst för Ohly efter sextrakasserier

Publicerad: 24 november 2017, 12:39

Lars Ohly, ordförande i Funktionsrätt Sverige.

Lars Ohlys framtid som ordförande i Funktionsrätt Sverige är oviss, efter att han berättat att han ”varit alltför närgången” mot en kvinna.


Ämnen i artikeln:

Funktionsrätt Sverige

Den tidigare Vänsterledaren Lars Ohly trädde fram med uppgifterna i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Lars Ohly skriver att en kvinna ”känt sig så besvärad av mitt beteende” att hon polisanmälde.

Han skriver inte när detta skedde, men Vänsterpartiet uppgav för en tid sedan att en tidigare företrädare polisanmälts för en händelse som skett ”i närtid” på ett partiarrangemang.

Lars Ohly är ordförande i Funktionsrätt Sverige som samlar 41 förbund för funktionshindrades rättigheter. Styrelsen skriver på sin hemsida att den ”välkomnar #metoo” och konstaterar att Ohly ”figurerat i sammanhanget”.

Styrelsen, som sammanträdde på torsdagen, skriver också: ”Vi kommer heller aldrig att acceptera att våra företrädare uppträder eller närmar sig andra människor utan respekt.” Men styrelsen skriver inget om förtroendet för Ohly.

Förbundets vice ordförande Ines Uusmann säger till TT att förbundet ännu inte tagit ställning i förtroendefrågan.

– Vi hade inte den frågan uppe på mötet. Vi består av 41 medlemsorganisationer och vi behöver tid och ro för att arbeta vidare med frågan. Styrelsen inser att det är en svår fråga och att organisationen påverkas, men frågan är hur.

Inte heller vice ordförande Pelle Kölhed vill kommentera förtroendet för Lars Ohly.

– Det är så upphaussat i dessa metoo-tider. Det verkar kunna vara allt från våldtäkt till bara ord, så har man bara hört en part är det svårt att bedöma vad som hänt, säger han.

På styrelsemötet, som var planerat sedan tidigare, berättade Lars Ohly om det inträffade. Enligt Ines Uusmann fick den övriga styrelsen veta det som stod i debattartikeln, vilket kom som en nyhet för henne. Hon hade inte uppfattat Vänsterpartiets uppgifter tidigare i höst.

– Självklart är detta en allvarlig fråga. Men mitt uppdrag är att värna om vår organisation, och vi behöver rådrum.

Samtliga förbundsordförande har informerats och fortsatta samtal väntar. När Funktionsrätt Sverige kommer fram till ett avgörande återstår att se.

Förbundets pressekreterare Monica Klasén McGrath säger till TT att inget av medlemsförbunden hittills har krävt att Ohly avgår.

Polisen lade ner utredningen redan efter en dag.

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige hette tidigare Handikappförbundet.

Den har 41 medlemsförbund och ska vara "funktionsrättsrörelsens enade röst mot regering, riksdag och centrala myndigheter".

Bland medlemsförbunden finns Afasiförbundet, Diabetesförbundet, Dyslexiförbundet, Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, Reumatikerförbundet och Svenska Downföreningen.

Källa: Funktionsrätt Sverige

ANNA-LENA WALLSTRÖM/TT

Ämnen i artikeln:

Funktionsrätt Sverige

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev