Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Pandemilagen slopas sista mars

Publicerad: 3 mars 2022, 10:13

Socialminister Lena Hallengren tar emot slutbetänkandet från Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap den 23 februari 2022 i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Staffan Claesson/BIldbyrån

Från april ska covid-19 inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom, föreslår regeringen i en proposition. Och sista mars ska också den så kallade pandemilagen avskaffas, något som riksdagen tidigare begärt.


Ämnen i artikeln:

RegeringenCovid-19Lena HallengrenToppnyheterToppnyheter Kommunal Hälsa

Regeringen aviserar samtidigt ett kommande beslut om att anmälningsplikt ska gälla för covid-19 inom vården och omsorgen när sjukdomen inte längre klassas som allmänfarlig.

Förslagen om pandemilagen finns i en proposition som regeringen nu lämnar till riksdagen. Avskaffandet är dock inte en följd av att riksdagen i ett tillkännagivande bett regeringen slopa lagen, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

– Vår bedömning är att det är möjligt att avskaffa lagen. Om vi hade bedömt att det inte var det hade vi tagit en ny diskussion med riksdagen, säger Lena Hallengren.

Vad gör regeringen om det blir en ny våg i höst och det finns behov av åtgärder igen?
Regeringen ser inte det som sannolikt, enligt Lena Hallengren.

– Vi ser inte i dagsläget framför oss att vi ska återinföra restriktioner på det sätt som vi har fått uppleva till och från i två års tid. Men skulle vi hamna i en sådan situation får vi stifta en ny lag.

Läs också: Omklassning av covid-19 föreslås ske 1 april 

En utredning arbetar med förslag till en ny smittskyddslag men de slutliga förslagen från den ska inte lämnas förrän 2023.

Ytterligare ett förslag i dagens proposition är att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen upphör den sista mars.

Det faktum att sjukdomen inte längre ska klassas som samhällsfarlig får flera effekter. En är att den som misstänker sig ha blivit smittad inte längre är skyldig att söka läkare. Kravet på smittspårning försvinner och inga krav kan ställas på karantän eller isolering. Rätten till smittbärarpenning försvinner också.

Anmälningsplikten gäller för vården. Fall som upptäcks i vården ska anmälas till smittskyddet för att smittspårning ska vara möjlig.

Lars Larsson/TT

Bakgrund: Pandemilagen

Den så kallade pandemilagen trädde i kraft första gången den 10 januari i fjol och har därefter i omgångar förlängts till den sista mars i år.

 

Den innebär att regeringen ges rätt att besluta eller bemyndiga myndigheter att besluta om särskilda begränsningar för att förhindra spridningen av covid-19. Det handlar bland annat om begränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar, gym- och sportanläggningar, badhus, handelsplatser och platser för privata sammankomster, samt begränsningar i långväga kollektivtrafik.

 

Under normala omständigheter är detta beslut som ska fattas av riksdagen.

Tidigare har lagen även medgivit möjligheten att meddela förbud mot att vistas på vissa särskilda platser, till exempel parker, eller att helt stänga ned verksamheter. Den möjligheten försvann den 31 januari.

Läs också: Regioner vill kunna vaccinera i ishallar även om covid-19 avklassas 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev