söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Pandemirapport: Stärk beredskapen

Publicerad: 20 mars 2023, 09:23

Hösten 2021 fick de åtta representanterna i uppdrag av SKR att utvärdera kommunerna och regionernas erfarenheter av pandemin.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krisberedskapen måste stärkas, beslut om ansvar måste fattas snabbare och budskap från statliga myndigheter ska samordnas. Det är slutsatser som Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, drar efter coronapademin.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCovid-19

TT


Under pandemin uppstod osäkerhet och förvirring kring vem som bör ansvara för en uppgift. I de fallen underlättade det när regeringen tidigt förde en dialog med kommuner och regioner.

”Frågan om breddvaccinering är ett gott exempel på tidig dialog, medan den storskaliga testningen visade på motsatsen”, skriver åtta politiker från olika partier på Dagens Nyheters debattsida.

Hösten 2021 fick de åtta representanterna i uppdrag av SKR att utvärdera kommunerna och regionernas erfarenheter av pandemin. Nu är den politiska beredningen färdig med sin slutrapport.

De som normalt ansvarar för verksamheter ska också göra det i kristider, enligt rapporten. Ingen aktör hade dock tillräcklig beredskap, och den behöver nu stärkas ytterligare, konstaterar beredningen.

Läs också: SKR välkomnar diskussion om framtida roll

Den efterlyser även en skyndsamhetsprincip, som innebär att regeringen ansvarar för att snabbt besluta om ansvarsfördelning och finansiering i kris.

”Myndigheter kan också begränsa osäkerhet genom att undvika otydliga eller motstridiga budskap som ställer till oreda i de verksamheter som ska hantera situationen och möta med­borgarna”, skriver politikerna på debattsidan.

Rapporten bygger bland annat på lokala pandemiutvärderingar från 80 kommuner och 19 regioner och på rapporter från myndigheter och forskare.

Läs också: Maktskifte: Fyra partier vill bilda ny koalition i SKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev