Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Paroxetin misstänks orsaka fosterskador

Publicerad: 9 december 2005, 11:29

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, varnar för att ge kvinnor det antidepressiva läkemedlet paroxetin tidigt i graviditeten. Enligt preliminära resultat ökar medlet risken för fosterskador.


Det är tidiga resultat från två studier som har fått FDA att mana till försiktighet med paroxetin, som i Sverige säljs som bland annat Seroxat.

I den ena studien födde 2 procent av de barn vars mödrar hade tagit paroxetin tidigt i graviditeten med en hjärtdefekt, mot 1 procent av barnen till mödrar i normalpopulationen. Defekterna handlade främst om hål i väggarna mellan hjärtats hålrum och en del av dem behövde inte behandlas, medan kirurger behövde ta hand om andra defekter. I den andra studien hittades hjärtdefekter hos 1,5 procent av barnen vars mödrar hade tagit paroxetin den första trimestern, mot 1 procent hos barn till mödrar som gick på annan antidepressiv behandling.

FDA rekommenderar läkare att som regel inte skriva ut paroxetin till kvinnor som planerar att bli gravida eller är i graviditetsmånad tre eller tidigare. Myndigheten konstaterar dock att det kan finnas undantag, där nyttan av paroxetin till mamman är större än riskerna för fostret.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev