Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Patientkontrakt införs i hela landet

Publicerad: 15 december 2017, 16:15

Modellen med patientkontrakt ska införas i hela landet enligt överenskommelsen mellan regeringen och SKL om hur patientmiljarden ska användas.


Patientkontrakt har testats i pilotprojekt i Kalmar, Norrbotten och Halland. Nu ska alla landsting införa modellen och hälften av regeringens patientmiljard avsätts för detta enligt en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Det handlar om ett stöd till att samordna vården kring individen. Mer av personcentrerad vård. Mer service till dig, det är det som patientkontrakten syftar till, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

SKL:s vice ordförande Anders Henriksson (S) är också landstingsråd i Kalmar där patientkontrakten redan testats.

– Det här innebär att du tillsammans med patienten gör en överenskommelse som både beskriver vad nästa steg i vården är och som beskriver hur hela patientens planering ser ut. Där hela vårdens innehåll beskrivs för patienten. Du knyter ihop hela patientens vårdkedja, säger Anders Henriksson.

Målet är att SKL inom kort ska enas om hur arbetet med patientkontrakten ska gå till. Den andra halvan av regeringens patientmiljard går till arbetet med att införa den nya planerade professionsneutrala vårdgarantin där patienter ska ha rätt att få en bedömning i primärvården inom tre dagar av den vårdprofession som är bäst lämpad.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev