Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Politiker något lugnare efter ”krismöte” om NKS

Publicerad: 16 november 2016, 13:52

Nya Karolinska i Solna.

Foto: Rikard Berglund

På tisdagen begärde Socialdemokraterna ett krismöte med sjukhusledningen inför NKS-flytten. Efter ett möte på onsdagen är oron mildrad men inte borta.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhusetStockholms läns landsting

I går (tisdag) kom nyheten att en av de tänkta cheferna på Nya Karolinska i Solna, Jan Liska, avsäger sitt chefsuppdrag då han känner att patientsäkerheten inte kan tryggas och att thoraxflytten nu på söndag borde skjutas upp. Dagen innan stod det klart att det saknas specialister inför flytten av neonatalavdelningen om en och en halv vecka.

Det fick bland andra Socialdemokraterna att kräva ett krismöte med sjukhusdirektör Melvin Samsom. Moderaterna bjöd då in oppositionen till ett av de ordinarie mötena med landstingsledningen och sjukhusledningen på onsdag förmiddag.

Efter mötet kände oppositionen en viss trygghet inför startskottet för NKS-flytten.

– Jag är inte trygg och inte förvissad om att det kommer att bli den bästa vården för invånarna. Men jag tycker sjukhusledningen visar allvar, seriositet och prestigelöshet, säger Erika Ullberg (S), finanslandstingsråd, till Dagens Medicin.

I stället riktar hon kritik mot Moderaterna och de senaste åren av förberedelser inför de tillfälliga reduceringar i kapacitet som NKS-flytten medför.

– Jag upplever en passivitet från Moderaterna. Det är inte tillfredsställande med förseningar av följdinvesteringar i de andra akutsjukhusen och jag skulle vilja ha fler närakuter och närsjukhus, säger hon, och fortsätter:

– På söndag flyttar de första patienterna, men långt ifrån de sista. Hur väl de större flyttarna i framtiden går, är något annat än hur rustad man är med hängslen och livrem de första dagarna.

Vänsterpartiet känner efter mötet inte något behov av att skjuta upp flytten på söndag men orosmolnen finns kvar, skriver de i ett pressmeddelande.

– Klumpen i magen inför öppnandet av NKS består till vis del även efter mötet med Melvin Samsom. Det här har planerats under så många år, hur kan man inte vara bättre förberedd? Det ansvaret vilar hos den borgerliga minoriteten, säger Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd, i pressmeddelandet.

Torbjörn Rosdahl, moderat landstingsråd, svarar på Socialdemokraternas och Vänsterpartiets kritik:

– Jag känner inte till några förseningar. Den information vi har fått från programgruppen är att det går enligt tidsplan. Nu öppnar en liten del av NKS och sedan fortsätter man till 2018. Under tiden bygger vi ut med fler vårdplatser på akutsjukhusen i Stockholms län.

Karolinska universitetssjukhuset säger i ett pressmeddelande att sjukhuset varje dag under flytten kommer att uppdatera almänheten om hur arbetet fortskrider. Dessa uppdateringar kommer att bygga på morgonmötena med ledarna för olika projekt och för flyttande vårdverksamheter, bland annat tema- och funktionschefer.

Dagens Medicin söker sjukhusdirektör Melvin Samsom för en kommentar om mötet.

Relaterat material

Toppchef hoppar av Nya Karolinska

S kräver krismöte inför NKS-flytten

Specialister saknas när vård av nyfödda delas

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev