Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Politiker vill ha nyktra och anonyma patienter

Publicerad: 4 mars 2015, 09:15

Det handlar om att förhindra komplikationer och värna integriteten.


I Landstinget Sörmland har tre kristdemokratiska landstingspolitiker skrivit en motion där de föreslår alkoholstopp för patienter som ska opereras, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Trion drar paralleller till att landstinget för några år sedan införde rökstopp vid flera planerade operationer och hänvisar till en Cochraneöversikt som visar att personer som fyra till åtta veckor före operation avstod alkohol fick betydligt färre postoperativa komplikationer än de som fortsatte att dricka.

Och i Landstinget Västmanland vill oppositionslandstingsrådet Maria Dellham (M) att patienter som sitter i väntrummet inte ska ropas upp med namn.

– Plötsligt sitter det någon annan i rummet som känner igen namnet och som råkar berätta vidare för bekanta om den vars namn ropades upp. Det kan minst sagt kännas olustigt att mot sin vilja bli utpekad, säger hon till Sveriges Radio Västmanland.

Maria Dellham har även hon skrivit en motion där hon föreslår att patienter exempelvis kan få ett nummer och att det är det sedan är numret som ropas upp. Exakt hur det ska lösas bör dock beslutas av vården förklarar hon.

– Huvudsaken är att patientens integritet tryggas, säger Maria Dellham till radion.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev