Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Politisk minoritet beredd att styra Västernorrland

Publicerad: 25 oktober 2022, 07:53

Sjukvårdspartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ska försöka styra Region Västernorrland i minoritet. En av de viktigaste frågorna den kommande mandatperioden blir personal- och vårdplatsbristen, bland annat vid Sundsvalls sjukhus.

Foto: Mats Andersson/Bildbyrån

Sjukvårdspartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ska försöka styra Region Västernorrland i minoritet.

Ämnen i artikeln:

Region VästernorrlandToppnyheter

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Sjukvårdspartiet gick kraftigt framåt i valet, och blev andra största parti i Region Västernorrland. Men redan i början på oktober gav de upp försöken om att bilda majoritet tillsammans med Moderaterna. 

Läs mer: Sjukvårdsparti ger upp hoppet om majoritet – syn på sjukhus en stötesten 

Under tisdagen stod det klart att Sjukvårdspartiet Västernorrland, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är redo att bilda ett minoritetsstyre, och med stöd från andra partier leda regionen de närmaste fyra åren. 

”Vi tre partier tar ansvar för den politiska situation som blev valets resultat och är beredda att bilda en minoritet för att leda regionen efter 1 januari” säger Robert Thunfors, gruppledare för Sjukvårdspartiet, i ett pressmeddelande. 

Partierna har kommit överens om fem punkter som de hoppas ska lösa sjukvårdskrisen i regionen. Den viktigaste är hur regionen ska lösa personalbristen. Bland annat vill man göra en lönesatsning på 160 miljoner kronor under mandatperioden, och se över schemaläggningen.

Uppdatering: Inför regionfullmäktige den 2–3 november var det enligt Sveriges Radio P4 Västernorrland fortfarande mycket oklart om det tilltänkta minoritetsstyret kommer att kunna ta makten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev