Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Politisk oenighet om skånskt supersjukhus

Publicerad: 9 April 2015, 06:39

Foto: Thinkstock

NY VERSION Socialdemokraterna vill utreda mer. Moderaterna anser att projektet är orealistiskt.


Var ska den skånska specialistsjukvården bedrivas i framtiden? I dag, torsdag, presenteras en utredning för regionpolitikerna som i första hand lägger fram förslaget på ett nytt storsjukhus i Hjärup, mellan Malmö och Lund, rapporterar Sydsvenskan.

Det nya supersjukhuset föreslås få 600–800 vårdplatser. De nuvarande sjukhusen i Malmö och Lund skulle enligt det förslaget reduceras till närsjukhus, utan nattöppna akutmottagningar. Antalet vårdplatser skulle bli 220–240 i Malmö respektive 125–130 i Lund.

Det finns även ett annat förslag som går ut på att specialistsjukvården skulle fördelas mellan de befintliga sjukhusen. Malmö skulle fokusera på traumavård och infektionssjukdomar medan inriktningen i Lund skulle vara cancervård, skriver tidningen.

Utredningen tillsattes av en den rödgröna minoriteten efter höstens val och Inger Lennerwald (S), ordförande i beredningen för framtidens sjukvård, vill att man går vidare och fortsätter att se över förutsättningarna för ett tredje sjukhus.

– Man måste ha så mycket fakta som man någonsin kan få på bordet. Sedan får man väga om det är aktuellt eller så lägger vi det åt sidan en gång för alla, säger hon till Sydsvenskan.

En faktauppgift som inte ligger på bordet är vad ett supersjukhus skulle kosta. Moderaten Stefan Lamme, andre vice ordförande i beredningen för framtidens sjukvård, tvivlar på att det skulle bli billigare än att bygga om de befintliga sjukhusen i Malmö och Lund. Han anser att tanken på att samla specialistsjukvården i teorin är god, men att ett nytt sjukhus skulle ta för lång tid att bygga. Enligt tidningen kommer Moderaterna att rösta emot ett förslag på ett supersjukhus.

Moderaterna förespråkar den andra lösningen, bland annat med motiveringen att Lund fått en ny strålningsanläggning och Malmö en ny akutmottagning.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev