torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Politisk tvekan kring förslagen

Publicerad: 13 januari 2016, 11:22

Anders Åkesson (MP), Dag Larsson (S), Marie Morell (M) och Mats Eriksson(M) i SKL:s sjukvårdsdelegation.

Politikerna i SKL:s sjukvårdsdelegation är tveksamma till en delad primärvård och remisstvång till akuten.

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Politikerna i sjukvårdsdelegationen inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, fick i slutet av förra året ta del av Göran Stiernstedts förslag. Både majoriteten och oppositionen berömmer utredningen för att den fokuserar på primärvården.

– Den enda framkomliga vägen för att klara av välfärdsuppdraget är att förstärka primärvården, säger Anders Åkesson (MP), regionråd i Skåne och ledamot i sjukvårdsdelegationen.

Men hur detta ska gå till råder det delade meningar om. Göran Stiernstedts förslag att dela primärvården i två delar där en ska fokusera på de mest sjuka äldre tas inte emot med öppna armar av alla.

– Jag är tveksam till att dela primärvården. Vi har kört in ett vårdvalssystem som fungerar bra i dag. Kronikerna ingår i primärvårdens uppdrag och jag tycker inte att man ska dela upp det i två delar, säger Mats Eriksson (M), regionråd i Halland och vice ordförande i sjukvårdsdelegationen.

Han får medhåll av sin partikamrat Marie Morell från Östergötland, som också sitter i delegationen.

– Jag är tveksam till om en sådan här uppdelning går att genomföra i hela landet. På många mindre orter med små vårdcentraler kan det vara svårt att dela upp primärvården, säger Marie Morell.

Inte heller de socialdemokratiska ledamöterna är övertygade om att det går att splittra primärvården, i alla fall inte överallt.

– Man måste förstå att sjukvården ser olika ut beroende på om det är Södermalm i Stockholm eller Norrlands inland. Vi har svårt att ens få läkare till vissa vårdcentraler i glesbygden, säger Dag Larsson (S), ordförande i sjukvårdsdelegationen.

Han är ändå positiv till en delad primärvård i de delar av landet där det skulle fungera.

En fråga som splittrar de politiska blocken är förslaget att det inte ska vara något obligatoriskt vårdval för den riktade primärvården för de mest sjuka äldre. Förslaget välkomnas av de rödgröna.

– Det är rimligt att ge kommuner och landsting ansvaret att själva avgöra hur de vill organisera vården för den här vårdtunga gruppen. Det kan vara genom vårdval men det måste inte vara det, säger Dag Larsson.

Men oppositionen avvisar förslaget.

– Spontant känns det som en tillbakagång att inte ha vårdval i den riktade primärvården. Vårdvalet har varit en stor framgång för att utveckla primärvården men jag kan förstå att det finns en komplexitet i det, säger Marie Morell(M).

Förslaget att införa remisskrav till sjukhusens akutmottagningar får ett svalt mottagande bland landstingspolitikerna i sjukvårdsdelegationen.

– Jag tror inte på att kräva remiss för att komma till akutmottagningen. Vi försöker att avskaffa remisserna. Det behövs mindre byråkrati i sjukvården, säger Marie-Louise Forsberg Fransson (S), regionråd i Örebro.

Dag Larsson är positiv till att testa idén med remisskrav men vill att landstingen själva ska få avgöra om de vill göra det.

– Staten ska inte skapa ett remisstvång, säger Dag Larsson.

I denna fråga tycks det råda enighet över blockgränserna.

– Jag vill jobba för att ta bort remisskrav istället för att införa fler remisskrav, säger Marie Morell (M).

Politikerna från höger till vänster är också överens om förslaget till ny vårdgaranti. Alla uppskattar Göran Stiernstedts förslag att patienterna istället för ett läkarbesök inom sju dagar ska garanteras en medicinsk bedömning inom tre dagar. En bedömning som inte behöver utföras av en läkare och inte behöver ske genom ett besök.

– Det är viktigt att se de andra professionerna i vården och jag tror att det skulle kunna öka tillgängligheten i vården, säger Dag Larsson.

Relaterat material

Förslaget: Hugg isär primärvården

”Våra förslag för en mer effektiv sjukvård”

”Ett stort steg framåt”

”Det får inte bli för bråttom och fel”

Blandade reaktioner från facken

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev