Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Positiva reaktioner på tillgänglighetsdelegationen

Publicerad: 14 augusti 2020, 13:08

Foto: Getty Images

Det var på tiden. Så kan reaktionerna på tillsättandet av tillgänglighetsdelegationen sammanfattas.


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetFysioterapeuternaSKRCoronakrisenTillgänglighetsdelegationen

Arbetet i tillgänglighetsdelegationen kommer att inledas under hösten när ordförande Gunilla Gunnarsson avslutat sina uppdrag för Sveriges Kommuner och Regioner. Den fördröjningen oroar både socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) och Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna, samtidigt som båda välkomnar att delegationen nu tillsätts.

– Vi har påpekat problematiken kring tillgängligheten under lång, lång tid. Redan innan pandemin hade vi ett ansträngt läge, så vi är väldigt glada att man gör det här arbetet nu. Men det är bekymmersamt att arbetet inte redan kommit i gång, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Acko Ankarberg Johansson är nöjd med inriktningen på delegationens uppdrag.

– De går oss till mötes på punkt efter punkt, så jag är väldigt glad.

Även Läkarförbundet välkomnar delegationen.

– Det är fullkomligt nödvändigt för att möta de uppdämda vårdbehoven och den växande vårdskulden, säger andre vice ordförande Sofia Rydgren Stale, i ett pressmeddelande.

Både Arbetsterapeuternas ordförande Ida Kåhlin och Fysioterapeuternas ordförande Stefan Jutterdal skriver på sociala medier att de förutsätter att delegationen också tar med tillgången till rehabilitering i sitt arbete.

Sveriges Kommuner och Regioner lyfter fram att olika lokala förutsättningar kommer att vara en viktig utgångspunkt i arbetet och att mycket av arbetet redan görs.

– Delegationens uppdrag verkar till största del vara sådant som regionerna redan arbetar med och som regleras i överenskommelsen mellan regeringen och SKR. Det här är regionernas vardagsarbete. Att det befintliga arbetet nu får ytterligare stöttning genom en nationell delegation kan vara bra. Jag utgår ifrån att delegationen är väl införstådd med att det inte bara finns ett sätt att öka tillgängligheten, utan att lokala och regionala förutsättningar behöver spegla de åtgärder som planeras och genomförs, säger Marie Morell (M), ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation i ett pressmeddelande.

Relaterat material

”Vårdköerna är inte värdiga Sverige”

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev