Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Positivt mottagande för regeringens förslag

Publicerad: 12 oktober 2016, 13:31

Både Distriktsläkarföreningen och oppositionen välkomnar Gabriel Wikströms förslag om en lag som definierar vad primärvården ska göra.


Ämnen i artikeln:

Gabriel Wikström

Beskedet att sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) överväger en lag som ska definiera ramarna för primärvårdens verksamhet välkomnas av Distriktsläkarföreningens ordförande Ove Andersson.

– Vi ser det som ett nödvändigt steg för att utveckla primärvården, säger Ove Andersson.

Han har några uppmaningar till Gabriel Wikström inför utformandet av lagförslaget.

– Det behöver vara en lag som tydligt definierar att primärvården är basen i svensk sjukvård och definierar ansvarsområdet för denna bas, säger Ove Andersson.

Även oppositionen i form av socialutskottsledamoten Cecilia Widegren (M) ger positiva omdömen om förslagen från Gabriel Wikström.

– Det var vi som tillsatte utredningen som ledde fram till de här förslagen. Vi behöver utveckla primärvården så att dagens primärvård blir morgondagens närvård som inkluderar mycket av det som tidigare har varit öppen specialistvård, säger Cecilia Widegren.

Hon ger dock en känga till sjukvårdsministern för att förslagen har dröjt för länge.

– Det ska inte behöva ta två år för ett statsråd att inse att han är ansvarig för att lägga fram reformer. Att använda lagstiftning är hans roll som statsråd och han ska inte behöva vänta på ett uppdrag från statsministern, säger Cecilia Widegren.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Gabriel Wikström

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev