söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Primärvården kan få förstärkt vårdgaranti

Publicerad: 7 juni 2017, 07:53

Anna Nergårdh, till vänster, lämnade på onsdagen över det första delbetänkandet i utredningen ” Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården ” till Annika Strandhäll (S), tillförordnad sjukvårdsminister. Foto: Samuel Åsgård

UPPDATERAD Medicinsk bedömning inom tre dagar. Men ingen rätt att få träffa läkare eller få ett fysiskt besök i vården. Det innebär förslaget till ny vårdgaranti.

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Länk till innehåll

En behovsstyrd vårdgaranti. Så kallar regeringens utredare Anna Nergårdh förslaget hon har lämnat över till vikarierande sjukvårds­minister Annika Strandhäll (S).

I stället för att som i dag garanteras att få träffa en läkare vid behov inom sju dagar ska patienterna garanteras en medicinsk bedömning inom tre dagar. Det ska vara upp till primärvården att avgöra vilken profession det är som ska göra den medi­cinska bedömningen.

– Vi vill synliggöra och tydlig­göra de olika kompetenserna i vården. Det här innebär att man kan be­höva se över sina arbetssätt eftersom det blir fler kompetenser att ta ställning till. Jag är övertygad om att på de allra flesta vårdcentraler är det ett teamarbete så att man klarar av att göra den här bedömningen på ett bra sätt, säger Anna Nergårdh.

Innebär det att du ska få träffa den kompetens du behöver inom tre dagar? Vissa yrkesgrupper är det stor brist på i vården, till exempel psykologer dit det kan vara flera månaders väntetid.

– Det går inte riktigt för mig att säga. Det vi säger nu är att vi utgår ifrån dagens primärvård. Primärvården ser olika ut i olika landsting. Garantin kommer att gälla den kompetens som finns i den primär­vård man möter, säger Anna Nergårdh.

Hon betonar att förslaget inte innebär någon garanti om ett fysiskt besök i sjukvården. Det kan lika gärna handla om ett digitalt vårdbesök där den medicinska bedömningen görs på distans.

Utredningens delbetänkande lyfter också fram behovet av ett nationellt uppdrag för primärvården.

– Primärvårdens uppdrag är olika utformat i olika landsting vilket innebär att det man möter är olika i olika landsting. Det är ett grundproblem, som medborgare behöver du veta vad du kan förvänta dig av primärvården. Det är svårt att veta det innan vi har ett nationellt uppdrag för primärvården, säger Anna Nergårdh.

Vikarierande sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) välkomnar förslagen.

– De förslag Anna Nergårdh nu lägger fram ligger väl i linje med det som har varit regeringens linje sen vi tillträdde. Att skapa en mer nära vård för medborgarna när de be­höver det, säger Annika Strandhäll.

Är det realistiskt att lyckas med tre dagars vårdgaranti med tanke på den personalbrist som råder i primär­vården i dag?

– Jag tror definitivt att det är realistiskt. Vi ser att vi har ett enormt behov av kompetens i sjukvården. Vi kommer inte att vända runt det här på en natt men vi tar steg i den här riktningen för att få en organisation som fungerar både för med­borgare och för med­arbetare. Vi kommer be­höva fortsätta att göra stora satsningar på bemannings­frågorna inom ­hälso- och sjukvården, säger Annika Strandhäll.

Utredningen sträcker sig till 31 mars 2019 och en andra delredovisning sker i juni 2018.

Relaterat material

Hon ska förändra sjukvården

En miljard extra till vården

Emma Spak blir primärvårdssamordnare

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev