Politik
Primärvårdsförslagen möter politiskt motstånd
Publicerad: 14 februari 2022, 12:41
Bild 1/2
Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån
Det kan bli svårt för regeringen att få primärvårdsreformen genom riksdagen. Nu ökar trycket från både bejakare och motståndare.
Ämnen i artikeln:
PrimärvårdsreformenModeraternaCenterpartietTobias AlfvénMagnus IsacsonSfamSvenska läkaresällskapetPrimärvårdPrimärvårdsreformens andra proposition Ökad kontinuitet och effektivitet i vården - en primärvårdsreform lämnades över till riksdagen i början av december. Den innehåller förslag om att val av vårdgivare och tillgång till fast läkare ska ske genom listning och att vårdgarantin enbart ska gälla där patienten är listad. Omlistning får bara ske två gånger om året och patienten ska bara kunna lista sig hos regiondriven vård eller hos en vårdgivare som regionen har avtal med.
Det här gillas inte av vare sig Moderaterna, Kristdemokraterna, eller Sverigedemokraterna.
Liberalerna säger däremot ja till de delarna av propositionen.
Läs mer: Listning på vårdcentral blir lag
”Ett angrepp på patientens valfrihet och möjligheterna att utveckla mångfalden av utförare”, skriver Moderaterna i sin motion och vill att riksdagen säger nej till hela propositionen.
Kristdemokraterna tycker däremot att det finns delar i propositionen som är bra och som behöver genomföras snarast, medan andra delar behöver förtydligas. Det räcker inte med fast läkarkontakt. Listningen ska enligt KD ske på namngiven läkare, något som Liberalerna också vill ha.
Flera partier ifrågasätter också om en lagstiftning om fast läkarkontakt verkligen kommer att leda till att fler får det, givet bristen på allmänspecialister.
Regionen kan också sätta ett listningstak hos en vårdgivare om vårdgivaren begär det, en möjlighet som redan tillämpas i flera regioner. Skillnaden med det nya förslaget blir att regionen endast i undantagsfall får neka ett tak.
Ett tak säger Sverigedemokraterna blankt nej till. De anser att människor riskerar att hamna utanför primärvården. ”Antingen tvingas de förbli olistade eller så hänvisas de till ett begränsat antal ´sistahandsalternativ´”, skriver de i sin motion.
Även utanför riksdagen pågår en intensiv debatt kring lagförslagen. På DN Debatt skrev konsulten Roger Molin, som tidigare arbetat åt Sveriges Kommuner och Regioner att förslagen måste stoppas, för att inte begränsa patienternas valfrihet. Debattinlägget kritiserades på sociala medier för att gå nätläkarbolagens ärenden och har bemötts i en lång rad repliker.
I en debattartikel i Dagens Medicin den 10 februari skrev Tobias Alfvén, Svenska läkaresällskapet, och Magnus Isacson, Svensk förening för allmänmedicin, att primärvårdspropositionen måste genomföras, för att kontinuiteten i primärvården ska öka. ”Om den stoppas kommer det att innebära flera steg bakåt för den sargade svenska primärvården”, skriver debattörerna.
Läs debattinlägget: ”Primärvårdspropositionen måste genomföras”
Propositionen innehåller inga skapa förslag kring ersättningsmodellerna för digitala vårdgivare och utomlänsvård. I stället uppmanar regeringen regionerna att ta initiativ till en grundläggande översyn. Därmed skickas frågan tillbaka till Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
Socialutskottet har en första beredning av förslagen i morgon, den 15 februari. Preliminärt ska förslaget debatteras i riksdagen i slutet av mars.
RÄTTELSE: I en tidigare version stod det att Liberalerna inte stödjer propositionen när det kommer till omlistning och avtal.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.