Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Privat sjukvårdsförsäkring beskattas

Publicerad: 5 april 2017, 06:01

Foto: Thinkstock

Har du en privat sjukvårdsförsäkring som jobbet betalar? Då kan du räkna med högre skatt från och med nästa år


Ämnen i artikeln:

Vårdpolitik

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att förmånsbeskatta privata sjukvårdsförsäkringar som betalas av arbetsgivaren, rapporterar SVT Nyheter. Förslaget kommer att innebära högre skatt för omkring 450 000 människor, som i dag har den skattefria förmånen.

Den nya förmånsskatten kommer att införas från 1 juli 2018. Förslaget ska aviseras i höstbudgeten och senare läggas som ett förslag i en så kallad särproposition.

Förmånsbeskattningen förväntas ge en miljard kronor om året till statskassan – pengar som ska stärka sjukvården, menar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

– Vi har i dag ett skattesystem som gynnar de som har mycket förmåner och som ofta också gynnar de som har höga inkomster. Vi tycker det är rimligt att vi har ett rättvisare skattesystem och att vi använder pengarna för en bra sjukvård för alla. Sjukvården ska ju vara så att man får sjukvård efter behov, den som är sjukast och har mest ont. Det ska inte vara någon gräddfil för någon, säger han.

Privata sjukvårdsförsäkringar blev sex gånger vanligare mellan 2000 och 2015. Det är den utvecklingen som Vänsterpartiet nu vill ”bromsa”.
Branschorganisationen Svensk Försäkring är kritisk.

– Det är inte orimligt att anta att privata sjukvårdsförsäkringar faktiskt tillför resurser till vården totalt sett, säger Anna Pettersson Westerberg, chefsekonom på Svensk Försäkring.

TT

Ämnen i artikeln:

Vårdpolitik

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev