Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Privata vårdgivare lobbar för kvalitetsmätning

Publicerad: 19 december 2016, 13:32

Foto: Jesper Orrbeck

Närmare sex av tio tillfrågade är för att det offentliga köper vård från privata aktörer – om det går att få samma kvalitet till lägre pris. Det visar en undersökning som tre privata sjukvårdsaktörer låtit Sifo göra.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Av tusen tillfrågade uppger 56 procent att de tycker att landstingen ska köpa vård från privata vårdgivare om det är billigare än den offentliga vården och har minst lika bra kvalitet.

Som frågan är utformad, borde inte alla vara för privata vårdgivare om de kan göra samma arbete som det offentliga men till lägre kostnad?

– Det kan man ju tycka. Jag tror att det dels finns en ideologisk del i det här, dels en misstro mot privata aktörer till följd av debatten där privata misstänkliggjorts, säger Daniel Öhman, vd på GHP Specialty Care, som tillsammans med Capio och Aleris beställt undersökningen.

Han är delvis självkritisk till att branschen inte bättre lyckats att få ut sitt budskap till allmänheten. Diskussionen har på senare tid i stället dominerats av planerna på ett vinsttak och hur bolagen delar ut vinster till ägarna.

– Vi som bransch har varit passiva i debatten och framför allt fokuserat på frågan om valfrihet. Jag tycker att det är betydligt intressantare att berätta att vi har väldigt bra kvalitet och dessutom kan spara skattepengar. Det tycker jag är ett starkare argument för privat utförd vård, säger Daniel Öhman.

Han återkommer gärna till att privata vårdgivare får höga betyg i kundundersökningar och kvalitetsmätningar, och anser att opinionen för därför borde vara starkare. En förklaring till varför det inte är så är att det finns en oro för att vinstintresset ska påverka kvaliteten, tror Daniel Öhman.

Precis som allianspartierna vill han införa statliga kvalitetskrav på privata vårdgivare.

– Det finns inte i dag. I stället för att lägga Ivos resurser på att granska läkares löner kan man lägga resurserna på att granska kvalitén i den privata vården och ställa krav, säger Daniel Öhman.

Regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalu har dock klart nobbat möjligheterna att sätta upp kvalitetskriterier med motiveringen att det riskerar att motverka innovation och utveckling.

Relaterat material

Reepalu föreslår 7 procents vinsttak – Alliansen säger nej

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev