Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Privatanställda kan få meddelarskydd

Publicerad: 1 september 2016, 05:59

Foto: Thinkstock

Privatanställda inom vården kan omfattas av meddelarskyddet.


Nu ska även anställda inom offentligt finansierad men privat driven verksamhet inom vård, skola och omsorg omfattas av meddelarskyddet. Regeringen förslår att lagen träder i kraft nästa år.

- Vår inriktning är att vi ska ha så stor öppenhet som möjligt när det gäller skola, vård och omsorg. Vi har sett upprörande missförhållanden tidigare, och det måste kunna avslöjas. Då ska de anställda inte behöva vara rädda för repressalier, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT.

Förslaget är en del i en överenskommelse med Vänsterpartiet och innebär att anställda får berätta för journalister om missförhållanden och att arbetsgivaren inte får efterforska vem som läckt. Lagen, om den går igenom i riksdagen, föreslås träda i kraft den 1 april 2017.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för branschorganisationen Vårdföretagarna, välkomnar ett utökat meddelarskydd.

- Seriösa privata utförare är noga med att alla avvikelser kommer i dagen. Skulle det här vara en sista utväg att rapporta till medier så måste den möjligheten finnas, även om det aldrig ska behöva gå så långt, säger han till TT.

Men samtidigt finns enligt Håkan Tenelius en risk för att affärshemligheter ska läcka ut.

- Ja, innan vi har sett förslaget finns oron kvar. Om inte lagen är väldigt tydlig och tar hänsyn så finns risk att detta skulle kunna användas mot själva företagen.

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, anser att de få allvarliga missförhållanden som kan tänkas finnas ute i landets friskolor ofta blir kända ändå.

- Det finns redan idag ett hyfsat meddelandeskydd. På friskolesidan kan vem som helst anmäla till Skolinspektionen om man tycker det finns avarter. Det som vi är oroliga för, precis som alla andra, är det här med företagshemligheter.

"Konkurrensneutralitetsfråga"

Men oron är överdriven, anser justitieministern.

- Här tycker jag det allmänna intresset att avslöja missförhållanden måste gå före, säger Johansson som också tycker att det är en fråga om konkurrensneutralitet.

- Företagen befinner sig på en marknad där de konkurrerar med offentliga verksamheter. Då är det idag ett problem att det är olika regler för offentlig och privat omsorg.

Förslaget om utökat meddelarskydd utreddes av förra regeringen, men har sedan dragit ut på tiden. Att det nu är på väg att införas betraktar Journalistförbundet som ett steg framåt för yttrandefriheten.

"Det är viktigt att allmänheten kan få insyn i den verksamhet som bekostas via skattsedeln", säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Löfven vill begränsa vinster i välfärden

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev