Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Privatläkare varnar för ny upphandling i Skåne

Publicerad: 5 april 2005, 12:56

Till hösten ska Region Skåne göra en upphandling av cirka 60 privata familjeläkare. Läkarna är mycket kritiska och varnar för att Skåne blir ett nytt Västmanland.


- Risken är att fungerande verksamheter måste läggas ned, säger familjeläkaren Niels Lange.

Förra året gjorde Landstinget Västmanland en anbudsupphandling av den privata familjeläkarverksamheten i länet. Sex familjeläkarenheter förlorade sina mottagningar som togs över av vårdföretaget Carema. Upphandlingen mötte hård kritik bland både läkare och invånare. Kritikerna pekade på att alla invånare har rätt till en fast läkarkontakt och att detta borde gå före lagen om offentlig upphandling, LOU.

Under våren kommer också Region Skåne att inleda en storskalig upphandling. Vid årsskiftet löper avtalen för cirka 60 privata familjeläkare i nordvästra och nordöstra Skåne ut. Trots erfarenheterna i Västmanland kommer de nya avtalen att tecknas genom upphandlingar i enlighet med lagen om offentlig upphandling, LOU. Planerna har väckt en stark oro bland privatläkarna som befarar att mindre läkarenheter, med begränsade ekonomiska resurser, kommer att slås ut av större vårdföretag.

Samtliga ska upphandlas  I nordvästra Skåne ska samtliga 39 privata familjeläkare upphandlas. I nordöstra Skåne berörs ett 20-tal läkare på fem olika familjeläkarenheter. I nordvästra Skåne har 85procent av invånarna valt att lista sig på en familjeläkare. Cirka 70000 har listat sig på någon av de privata läkarna. Om läkare byts ut måste patienterna lista sig på nya läkare.

- Tusentals patient-läkarkontakter riskerar att sopas bort vid en stor upphandling. Vi vill ha en ordentlig diskussion innan det blir samma katastrof som i Västmanland, säger Niels Lange, familjeläkare vid den privata Olympiakliniken och ordförande för Nordvästra Skånes privatläkarförening.

Som ett resultat av upphandlingen i Västmanland minskade det totala antalet familjeläkare i länet under förra året. Carema lyckades inte rekrytera läkare i den utsträckning som företaget lovat och landstinget tvingades ta in hyrläkare för att klara situationen. I ett försök att reparera skadan gick landstinget ut i en ny upphandling vid årsskiftet.

För att undvika en liknande situation tycker Niels Lange att politikerna i Skåne ska våga följa Stockholms exempel. Stockholms läns landsting har beslutat att fungerande läkarmottagningar ska kunna direktupphandlas utan andra anbud. När länsrätten prövade beslutet vann landstinget. Men fortfarande väntar en prövning i kammarrätten.  

- Vi är medvetna om att Stockholm har valt att gå en annan väg. Men rättsläget är fortfarande oklart och så länge lagen inte ändras är vi skyldiga att göra en upphandling enligt LOU, säger regionstyrelsens förste vice ordförande Ingrid Lennerwald (s).

Vill att en kravlista utformas  Beslutet om vilka krav som ska ställas på anbudsgivarna tas av distriktsnämnderna i maj. Ulla-Britt Andersson (s), ordförande i distriktsnämnden i nordvästra Skåne, förstår att privatläkarna är oroliga för att förlora sina verksamheter. Därför hoppas hon att man kan utforma en kravlista som ger de befintliga läkarna goda förutsättningar.

- Anbudsupphandlingar hör inte hemma i ett familjeläkarsystem. Men förhoppningsvis får vi behålla de läkare som redan jobbar här, säger Ulla-Britt Andersson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev