Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Professorer kritiserar nedrustningen av forskning på Karolinska

Publicerad: 2 december 2019, 12:44

Utvecklingen kan få allvarliga konsekvenser för framtida sjukvård i hela landet och för Sverige som kunskapsnation, skriver tre seniora professorer på DN Åsikt.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

Skribenterna är Lars Klareskog, Anders Ekbom och Kerstin Brismar, samtliga professorer vid Karolinska institutet och tidigare överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. I sin insändare skriver de att politikerna måste vända utvecklingen innan mer har ”hunnit förstöras”.

De skriver att Nya Karolinska, NKS, aldrig var tänkt att likställas med universitetssjukvården i Stockholm. NKS skulle istället kompletteras med vård på andra håll i nära samverkan med sjukhuset.

”Men denna kompletterande universitetssjukvård finns inte. I stället finns en stor mängd internt konkurrerande, mestadels privata, vårdvalsenheter som tar hand om den utflyttade vården. En omfattande dokumentation visar att det inte är möjligt att bedriva en kombinerad vård-, forsknings- och utbildningsverksamhet i dessa vårdvalsenheter. Samtidigt är det dessa vårdval som slukar en stor del av de resurser som tas från den vård där forskning bedrivs och allvarligt sjuka hittills vårdats”, skriver professorerna, som nämner att exempel från hudsjukvården och specialiteten för öron, näsa, hals visar hur den kliniska forskningen och läkarnas vidareutbildning riskerar att upphöra.

Vårdverksamhetens utformning och själva lokalerna på NKS utgör också hinder för forskning och utbildning, anser skribenterna.

Professorerna vill se ett minskat uppdrag för vårdvalen och att Nya Karolinska får ett bredare uppdrag än den högspecialiserade vården.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev