Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Punktmarkering väntar för felande vårdpersonal

Publicerad: 19 november 2008, 06:40

Punktmarkering väntar för felande vårdpersonal

Vårdpersonal som begår upprepade fel ska punktbevakas av Socialstyrelsen och patienter ska inte längre kunna anmäla till HSAN. Det är två av förslagen i Patientsäkerhetsutredningen, som presenteras om en månad.


Utredningen går nu in i sitt absoluta slutskede. Förslagens över­gripande inriktning, som att fokus ska flyttas från individuella fel och misstag till system, har varit kända sedan länge.

I måndags, den 17 november, berättade www.dagensmedicin.se att utredningen vill slopa disciplinpåföljder för vårdpersonal.

Dagens Medicin kan nu avslöja fler konkreta förslag efter att ha talat med de flesta i utredningen.

» Personal som begår fel och misstag gång på gång ska kontrolleras betydligt hårdare än i dag och lättare kunna deslegitimeras.

» Apoteken ska övervaka läkarna och rapportera misstänkta fall av felaktig förskrivning av beroendeframkallande medel till Socialstyrelsen.

» Patienter ska inte längre kunna anmäla sjukvårdspersonal till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd HSAN. Sannolikt blir det i stället Socialstyrelsen som får utreda fel som begåtts, men då inte med fokus på enskilda i personalen utan på ett händelseförlopp.

– Vi vill ersätta disciplin­påföljderna med ett effektivare sanktionssystem. I dag kan man få varning efter varning utan att det händer något. Vi föreslår skärpningar när det gäller att hålla försumlig personal under uppsikt, säger Lars Lundgren, hovrättsråd och ordförande i Patientsäkerhetsutredningen.

Prövotid ska bli vanligare
Exakt hur detta ska gå till vill han inte avslöja, men prövotid, som i dag bara används i ett fåtal fall per år och i stor utsträckning för personal med missbruksproblem, kommer i framtiden att användas betydligt oftare.

– Vi vill dessutom skärpa prövningspåföljden. Vi tittar på ett system som tydligare än i dag håller riskindivider under övervakning. Dagens varningar fungerar mer som en åthutning, säger Lars Lundgren.

Den treåriga prövotid som infördes 1999 har kritiserats för att vara ett alltför uddlöst vapen. Bland annat har det varit möjligt för den som fått prövotid att hålla sig undan genom att inte svara på brev från Socialstyrelsen, sjukskriva sig eller lämna landet. När så de tre åren gått har den som haft prövotiden kunnat börjat arbeta igen utan någon uppföljning. Socialstyrelsen har tidigare kritiserat detta och krävt att prövotiden ska utvärderas, se Dagens Medicin nr 14/07.

Enligt uppgift till Dagens Medicin kommer Patientsäkerhetsutredningen också att lämna förslag som går i den riktningen.

– Det är inte acceptabelt att de kan hålla sig undan som de gjort hittills, de måste ha en tumme i ögat, säger en ledamot i utredningen.

Hur ska det gå till?

– Socialstyrelsen måste följa dem på ett skarpare sätt. Vi vill se till att prövotiden verkligen blir en tid när läkaren prövas.

Lättnader för vissa anmälda
När det gäller personal som kanske anmäls en enda gång under hela sitt arbetsliv kan det i stället bli tal om lättnader.

Patientsäkerhetsutredningen väntas föreslå att det inte längre ska vara möjligt för patienter att anmäla legitimerad personal till HSAN.

I stället ska patientnämndernas och Socialstyrelsens roll öka i framtiden. En tanke bakom detta är att majoriteten av dem som anmäls har hamnat i en omöjlig situation och att en disciplinpåföljd därför inte förbättrar patientsäkerheten.

– Man måste ha ett system som bygger in barriärer mot att samma fel upprepas igen, säger en ledamot i utredningen.

Relaterat material

HSAN:s disciplinpåföljder kan slopas i framtiden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev