Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Råd ska bidra till stärkt kompetens i vården

Publicerad: 24 september 2019, 11:01

Lena Hallengren (S) och Matilda Ernkrans (S) på presskonferensen där rådet presenterades.

Foto: Linda Berglund

UPPDATERAD: Ett nytt nationellt råd ska leda till att högskolor, regioner och kommuner mer effektivt än i dag förser vården med rätt utbildad personal. Regeringen ger nu Socialstyrelsen i uppdrag att inrätta vårdkompetensrådet.


– Sverige behöver utbildad personal inom sjukvården, samtidigt som det finns brist på personal. Därför behöver vården, högskolor och myndigheter samverka mycket bättre. Inom hälso- och sjukvården finns det brist inom 14 av de 22 legitimationsyrken som finns i vården och därtill ska man lägga den brist som finns på undersköterskor, säger högskoleminister Matilda Ernkrans (S).

Det nya rådet, som får ett eget kansli hos Socialstyrelsen, är en följd av januariavtalet som slöts av regeringen, Liberalerna och Centerpartiet. Tanken är att rådet ska skapa en tydlig bild av hur personalbehoven ser ut, och planera för hur rätt kompetens så effektivt som möjligt utbildas. Det handlar i första hand om de 22 legitimationsyrkena. Men i nästa steg kan rådet även få ansvar för fler yrkesgrupper, som undersköterskor och specialistundersköterskor.

– Om man tittar på kompetensförsörjningen för hela hälso- och sjukvården har vi en stor brist på undersköterskor. Socialstyrelsen kommer också att få i uppdrag att ta fram underlag för hur rådet skulle kunna ta ansvar även för undersköterskor i framtiden, säger Matilda Ernkrans till Dagens Medicin.

Regeringen vill också att det inrättas regionala råd i de sex sjukvårdsregionerna för att lättare samordna till exempel verksamhetsförlagd utbildning.

Vilken beslutsmakt kommer rådet att ha i förhållande till regioner och lärosäten?
– De kommer att kunna lägga förslag till regeringen. Jag ser det som en utveckling av den svenska modellen, där vi har parter som i det nationella rådet sätter sig tillsammans och försöker reda ut hur hur vi förbättrar kompetensförsörjningen och också hur vi får till de delar som inte fungerar tillräckligt väl, säger Matilda Ernkrans.

Det nya rådet får 14 ledamöter med representanter från lärosäten, regioner, kommuner, Socialstyrelsen, Universitetskanslersämbetet och den sjukvårdsregionala nivån.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev