Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Rätt att återkalla kurspoäng utreds

Publicerad: 18 april 2019, 11:08

Foto: Thinkstock

Ska personer som antagits efter fusk kunna bli av med de högskolepoäng de tagit? Det ska en statlig utredning klarlägga.


Ämnen i artikeln:

Universitetskanslersämbetet

Efter det uppmärksammade fallet med studenter som köpte sig bra resultat på Högskoleprovet har Universitets- och högskolerådet beslutat att återkalla resultatet på provet för de berörda studenterna. De aktuella universiteten och högskolorna har efter det tagit tillbaka sina beslut om antagning för flera studenter, på bland annat läkarutbildningarna runtom i landet.

Däremot har det varit upp till varje lärosäte att besluta om studenterna ska få behålla poängen för de kurser som de blivit godkända på. Lärosätena har påpekat att rättsläget är oklart, eftersom studenterna de facto inte fuskat på de aktuella kurserna.

Sedan i höstas pågår en utredning kring vilka åtgärder som kan vara aktuella för att förhindra provfusk och nu har regeringen beslutat att utvidga utredningens uppdrag och tid för att utreda om en felaktig antagning också ska innebära att poängen återkallas och i så fall också föreslå vilka lagändringar som behövs. Enligt beslutet har utredaren fria händer att titta på frågor som hänger ihop med en sådan process.

Utrednings förslag ska lämnas senast 29 november

Relaterat material

Fyra studenter stängs av från läkarutbildningen

Fuskande studenter blir av med sina provresultat

Läkarstudenter misstänks ha fuskat sig till sin utbildningsplats

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev