Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Rättslig prövning för styckmordsläkarna

Publicerad: 22 april 2008, 12:36

De så kallade styckmordsläkarna, i medierna kända som obducenten och allmänläkaren, får sin skadeståndstalan rättsligt prövad. Den är inte i någon del preskriberad, enligt ett beslut av Attunda tingsrätt.


Det är första gången en domstol gått läkarna till mötes, trots att de sökt resning ett dussin gånger, skriver TT.

Läkarna har krävt 40 miljoner kronor i skadestånd eftersom de anser att staten förstört deras liv. De menar att fel lagts på fel i en lång kedja ända sedan de åtalades för styckmordet på Catrine da Costa 1988.

Den dom som kom i dag, tisdag, är en så kallad mellandom och innebär att de kan få sina skadeståndsanspråk bifallna. Den innebär också att det blir en omfattande rättegång som troligen kommer att ta större delen av september, uppger Attunda tingsrätt. Mellandomen kan inte överklagas förrän i samband med slutlig dom.

- Staten hade ju hoppats på att läkarna var för sent ute, att deras framställan hade preskriberats. Men så var det inte. Nu får staten och läkarna börja bita i själva saken, vad de ska ska ha eller inte ha för skadestånd. Det vanliga i fall som dessa är dock att man kommer fram till en överenskommelse av något slag, säger Gustaf Lindstedt, rådman vid Attunda tingsrätt.

Det var 1988 som tingsrätten slog fast att de båda läkarna gjort sig skyldiga till brott mot griftefriden då de styckat Catrine da Costas kropp. De fälldes dock aldrig för mord – och griftefridsbrottet var preskriberat när saken prövades. Följden av domen blev att läkarnas legitimationer drogs in 1991.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev