torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Reepalu föreslår 7 procents vinsttak – Alliansen säger nej

Publicerad: 8 november 2016, 07:01

Ilmar Reepalu Foto: Jenny Andersson

Ett vinsttak på 7 procent och ett särskilt tillstånd för den som vill äga välfärdsföretag. Det föreslår regeringens utredare Ilmar Reepalu.

Ämnen i artikeln:

VälfärdsutredningenVårdpolitik

– I dag finns det risk att aktörer med fokus på vinst fokuserar på saker som är svåra att följa upp, och plockar russinen ur kakan, sade Ilmar Reepalu när han presenterade den redan kraftigt debatterade välfärdsutredningen.

Han föreslår, i linje med tidigare läckta uppgifter, ett vinsttak på 7 procent plus statslåneräntan på operativt kapital. I utredningen definieras operativt kapital som rörelsetillgångar minus rörelseskulder, men inte exempelvis aktieinnehav.

Detta skulle säkerställa att merparten av medlen stannar i verksamheten, enligt utredningen, som beräknar att för 2014 skulle det handla om minst 4,5 miljarder kronor, varav upp till 2 miljarder i sjukvårdssektorn.

– Det motsvarar 6 000 anställda i omsorgen.

Enligt Ilmar Reepalu är lönsamheten i den skattefinansierade välfärden mycket högre än för tjänstesektorn i stort. Avkastningen på operativt kapital är enligt utredningen 51 procent i sjukvårdssektorn, och 47 procent i välfärdssektorn i stort.

– Det här förslaget skulle innebära att mer av pengarna stannar kvar inne i verksamheten. Så att de som driver vården har mer pengar att prestera bra kvalitet i vården, säger Ilmar Reepalu till Dagens Medicin.

Utredningen föreslår också att ett tillstånd ska krävas för den som vill driva skattefinansierad verksamhet. Ägare och ledningar får inte ha tagit emot bidrag på felaktiga grunder, och får inte ha begått vissa typer av brott. Förslaget om ett särskilt tillstånd med lämplighetsprövning har fått stöd från partierna i alliansen. De säger däremot nej till ett generellt vinsttak och vill i stället se kvalitetskriterier i välfärden.

Men Ilmar Reepalu avvisar möjligheterna att sätta upp kvalitetskriterier, som han menar riskerar att motverka innovation och utveckling.

Branschorganisationen Vårdföretagarna är som väntat skeptisk till en vinstbegränsning och menar att det skulle innebära stor skada för vården och omsorgen. Organisationens näringspolitiske chef Håkan Tenelius anser också att vinstbegränsning baserat på ”operativt kapital” är en ”hitte på-modell”.

Läkarförbundet är också kritiskt till förslaget.

”Om förslagen om vinstbegränsning införs riskerar vårdföretag att avvecklas. Det skulle särskilt drabba de mindre läkarledda verksamheterna eftersom de ofta har ett mer begränsat insatt kapital som minskar deras manöverutrymme för exempelvis nödvändiga investeringar”, skriver Läkarförbundet i ett pressmeddelande.

– Det är inget mått vi använder på lönsamhet över huvud taget, säger han till TT.

Regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi (S) ska nu inleda samtal med oppositionen om utredningens förslag. På en fråga under pressträffen svarade han att samtalen kan mynna ut i ett förslag som inte innebär något vinsttak. Hur vinsterna ska begränsas är ”en teknisk fråga” sade Ardalan Shekarabi.

Relaterat material

Uppges föreslå sju procents vinsttak

”Vinsttak på tio procent förstatligar välfärdssektorn”

Löfven vill begränsa vinster i välfärden

SAMUEL ÅSGÅRD OCH ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev