torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Reepalu vill skjuta upp Lov-utredning

Publicerad: 9 oktober 2015, 08:59

Enmansutredaren Ilmar Reepalu begär längre tid för att utreda hur etableringsrätten ska avskaffas i primärvården.

Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenVälfärdsutredningenVårdpolitik

Enligt direktiven från regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi (S) skulle Ilmar Reepalu (S) redan nu i november redovisa ett förslag om förändringar av vårdvalet och slopandet av den fria etableringsrätten för privata vårdföretagare.

Men nu begär Ilmar Reepalu att få ett år till på sig för den frågan. De juridiska komplikationerna som är förenade med etableringsrätten och Lagen om valfrihetssystem, Lov, visar sig vara större än väntat, enligt huvudsekreteraren Johan Höök.

– Därför ber vi att få skjuta fram betänkandet om Lov ett år, säger Johan Höök till Dagens Medicin.

Det betyder att delfrågan om tvångs-Loven kommer bakas in i det större och avslutande betänkandet om vinster i välfärden, som ska redovisas i november 2016.

Etableringsrätten har länge varit en nagel i ögat på landsting och regioner och nu var det meningen att den kommunala självstyrelsen skulle stärkas. Den frågan ansågs vara så politiskt viktig att den bröts ur den utredningen om vinster i välfärden och fick förtur.

Redan förra hösten försökte regeringen och socialminister Gabriel Wikström (S) avskaffa etableringsfriheten i primärvården. Men efter hård kritik från lagrådet och allianspartierna drogs den propositionen tillbaka.

Därmed hade tvångs-Loven seglat upp till en av de politiskt mest heta sjukvårdsfrågorna. Det gick så långt att en majoritet i riksdagens socialutskott (allianspartierna och Sverigedemokraterna) röstade igenom en uppmaning till regeringen om att inte återkomma till riksdagen i Lov-frågan.

I mars kom så direktiven till utredningen om vinster i välfärden och tidigare kommunalrådet Ilmar Reepalu utsågs till enmansutredare.

Peter Skeppström,  pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi, uppger för Dagens Medicin att begäran från utredningen bereds i regeringskansliet. Han kan för dagen inte uppge när ett beslut kan komma.

Relaterat material

(M): ”Det är svagt att hänvisa till juridiken”

Vårdföretagarna ser inga alternativ till Lov

Tvångs-Lov blir kvar

Regeringen hoppade över lagrådet

Riksdagen kan hejda Lov-stoppet

Vinstutredningen nytt försök att avskaffa tvånget i vårdvalet

Tvångs-Lov återkallas och återkommer

Tvekande svar om tvångs-Lov

Sjukvårdsministern kör på med Lov-prop

”Vi behöver utveckla vårdvalet”

”Under all kritik” att ministern tänkte skolka från hearing

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev