Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Regeringen bör ta ansvar för patientskador om tolkar dras in”

Publicerad: 15 november 2022, 16:15

Frågan om rätten till tolkar i vården ska utredas.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) står fullt ut bakom Tidöavtalets krav på att utreda begränsningar i fråga om tolkhjälp i sjukvården.

Ämnen i artikeln:

RegeringenAcko Ankarberg JohanssonKristdemokraternaCenterpartietVänsterpartietToppnyheter

Monica Kleja

monica.kleja@dagensmedicin.se


Det framkom under tisdagens interpellationsdebatt i riksdagen, då läkaren och centerpartisten Anders W Jonsson och Vänsterpartiets Karin Rågsjö frågat ministern om hon har för avsikt att lägga fram lagförslag kring eller ta bort rätten till tolk inom hälso- och sjukvårdens område.

– Alla som kommer till och stannar i Sverige ska ta ansvar för att bli en del i det svenska samhället. I det ingår att lära sig svenska, sa Acko Ankarberg Johansson bland annat och uppgav att det efter en tid i Sverige är rimligt att ställa krav på kunskap i svenska.

Goda språkkunskaper i svenska, uppgav hon, minskar samhällets behov av att tillhandahålla tolk. Och det var i ljuset av detta, hävdade hon, som överenskommelsen om att utreda en begränsning till offentligt finansierad tolk för personer med uppehållstillstånd eller svenskt medborgarskap gjordes. I stället föreslås enskilda i första hand själva betala för tolkar, i samhället och även i vården. 

På ett principiellt plan uppgav Acko Ankarberg Johansson att det är viktigt att skattebetalarna inte ska betala för tolktjänster för de som varaktigt bor i Sverige. 

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i riksdagen. (Arkivbild)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtidigt uppgav hon att den kommande utredningen ska följa EU-rättens regler och svenska hälso- och sjukvårdslagar kring kraven på patientsäkerhet och jämlik vård.

Såväl Anders W Jonsson (C) som Karin Rågsjö (V) var dock märkbart missnöjda av svaret.

– Det (förslaget, red anm) skulle strida mot flera skarpa lagar om patientsäkerhet och en jämlik vård, sa Anders W Jonsson och efterlyste tydliga besked kring sjukvårdministerns hållning i frågan.

– Efter att ha hört ministern svar är det väldigt tydligt vem som bestämmer i regeringsunderlaget. Det märks att det är Sverigedemokraterna.

Anders W Jonsson ifrågasatte också metoden ”att rycka undan sjukvård för att pressa de som inte har svenska som modersmål till att snabbare lära sig svenska”, och påminde om ministerns ord om att det är vårdgivarna och enskilda anställda i vården som har ansvar för säkerheten i sjukvården.

Han fortsatte:

 - Jag ser framför mig hur tolkarna försvinner ifrån sjukvården, hur sjukvårdspersonal står där väl medvetna om att när de inte längre kan förstå patienterna så kommer patienter till skada, och då är det alltså den enskilde i sjukvården som har ansvaret. Vore det inte rimligt att det är regeringen som tar ansvar för de skador som det med all säkerhet kommer att innebära i sjukvården?

Karin Rågsjö kallade Tidöavtalet bakåtsträvande och sa att enligt det ska invandrare ”uppfostras”.

Budskapet är, sa hon: ”Lär dig svenska annars får du betala tolk själv”.

Förslaget får stora negativa konsekvenser för svenska vård och ökar ojämlikheten. Även påfrestningarna på vårdpersonalen kommer att öka, ansåg hon:

– Vilken läkare vill ta beslut på ett ganska skakigt underlag? 

Karin Rågsjö undrade också vem som ska tolka när de ekonomiska medlen saknas hos någon som inte kan svenska.

 – Ska barnet tolka åt sin mamma, ska mannen tolka åt sin fru?  

Sverigedemokraternas vice gruppledare  och medlem av socialutskottet Linda Lindberg tyckte i sitt inlägg tvärtom att det var humant att ställa krav på ”var och en i det svenska samhället”.

Hon uppgav att avgiftskraven ska gälla personer som vistats i Sverige en viss tid. Samtidigt medgav hon att oönskade konsekvenser kan uppkomma om personer på grund av olika hinder inte kan förstå svenska språket.

Anders W Johansson jämförde också förslaget med att ta ut avgifter för tolk, med att exempelvis ta ut avgifter för att föda barn.

 –Sjukvården ska ges till alla utifrån behov och inte beroende på om man kan tala svenska eller inte, betonade han. 

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev