Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen föreslår att pandemilagar förlängs

Publicerad: 12 augusti 2021, 14:12

Regeringen föreslår att lagarna som styr coronarestriktionerna förlängs till slutet av januari nästa år, sa statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff på torsdagen.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Regeringen

Regeringen har beslutat om en proposition där det föreslås att både den så kallade covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till och med januari 2022.

Förslaget är därmed att de förlängs i fyra månader.

– Det betyder inte att restriktionerna förlängs men att regeringen får en ökad möjlighet att införa restriktioner om de behövs, säger Stefan Löfven.

Regeringens plan för att avveckla restriktionerna innehåller fem steg. I mitten av juli togs steg tre som bland annat innebar lättnader för resande med långväga kollektivtrafik.

Läs också: FHM om smittspridningen: Osäkert läge inför hösten

Sedan tidigare har även lättnader i restriktionerna gjorts för hur många som får samlas inomhus respektive utomhus samt på restauranger. Antalet personer som får samlas är dock fortfarande rejält begränsat.

Steg fyra är planerat att tas någon gång i september. Det skulle innebära att begränsningarna för antalet deltagare vid sammankomster tas bort, och att restriktionerna för restauranger lättas.

För att det ska bli aktuellt gäller det dock att smittspridningen och belastningen på sjukvården är på en låg nivå och att vaccinationsgraden ökar.

När steg fem kan tas, som innebär att alla kvarvarande restriktioner lyfts, är högst oklart.

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Ämnen i artikeln:

Covid-19Regeringen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev