söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen ger svar på tal om vårdskador

Publicerad: 5 september 2023, 13:01

Regeringen med statsminister Ulf Kristersson i fören håller inte med Riksrevisionen om vilka åtgärder som behöver vidtas för att äldrevården ska bli bättre.

Foto: Jonas Ekströmer / TT, Jessica Gow/TT

Regeringen slår tillbaka mot Riksrevisionens kritik att staten misslyckas med att förebygga vårdskador inom äldrevården.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttLex SarahLex MariaÄldreomsorg

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Statens insatser för att förhindra vårdskador och missförhållanden inom vård och omsorg av äldre är inte tillräckligt effektiva. Det slog Riksrevisionen fast i en rapport i mars i år. Myndigheten menade bland annat att arbetet med lex Maria och lex Sarah behöver bli mer effektivt samt att patient- och brukarperspektivet behöver stärkas i lagstiftningen.

Läs också: Små förändringar i antalet lex Maria-anmälningar – Ivo utesluter inte underrapportering

Nu svarar regeringen på Riksrevisionens kritik. Det sker i form av en skrivelse på 13 sidor. Som brukligt inleder regeringen med att den välkomnar Riksrevisionens granskning och att rapporten är ett viktigt bidrag för att förbättra vård och omsorg.

Sedan är det slut på hövligheter.

”Regeringen gör dock en annan bedömning än Riksrevisionen om vilka åtgärder som bör vidtas”, står det på första sidan. Regeringen menar att den har vidtagit flera åtgärder för att stärka kvaliteten när det gäller äldrevården. Som exempel nämns bland annat utredningar om språkkrav i äldreomsorgen och kommunala läkare. Regeringen lyfter också fram att Socialstyrelsen har startat ett Nationellt kompetenscentrum för äldreomsorg samt att flera satsningar på god och nära vård gjorts.

Regeringen betonar vidare att det är verksamheterna som ansvarar för kvalitetsarbetet. De — verksamheterna — har redan möjlighet att ”informera och involvera enskilda vid missförhållanden och vårdskador”, enligt skrivelsen.

Med det anser regeringen att Riksrevisionens rapport är slutbehandlad.

Läs också: Sjukvårdsministern duckar fråga om ökade statsbidrag

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev