Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen kallar till möte om självmord

Publicerad: 16 februari 2017, 10:45

Det är folkhälsominister Gabriel Wikström (S) som kallar till sig berörda myndigheter för att diskutera frågan om självmord bland ensamkommande flyktingbarn.


Ämnen i artikeln:

SKRSocialstyrelsenIvo

Dagens Medicin har tidigare rapporterat att rörelsen ”Vi står inte ut” varnat myndigheterna för kollektiva självmord bland ensamkommande unga.

En punktlista har nu tagits fram av Barnombudsmannen (BO) Fredrik Malmberg för att undvika en självmordsvåg bland ensamkommande unga. På listan finns:

■ Informationsmaterial till barn och unga om självmord.
■ Utbildning för personal som jobbar med ensamkommande.
■ Mer pengar från regeringen till Rädda Barnens utökade stödlinje för nyanlända.

Kinna Skoglund talesperson för ”Vi står inte ut” anser att Barnombudsmannens satsning på att sprida information inte är tillräcklig. Hon föreslår istället att alla ensamkommande barn och ungdomar som kommit till Sverige under det senaste ett och ett halvt åren ska få asyl i Sverige, rapporterar TT.

Men Gabriel Wikström vill inte diskutera förslaget om amnesti.

– Nu måste vi fokusera på de individer som mår dåligt. Jag tror att alla kan föreställa sig hur det är att var att vara långt borta från sin familj i ett helt nytt land där man inte kan språket, dessutom i den ålder där det händer väldigt mycket i ens liv, och samtidigt vara osäker på hur framtiden ser ut. Det betyder också att de relevanta aktörerna behöver se över hur processen kan bli så smidig som möjligt, säger Gabriel Wikström till TT.

I dag torsdag träffas representanter för socialdepartementet, Socialstyrelsen, Ivo och Sveriges Kommuner och Landsting till riksdagens socialutskott för att diskutera frågan.

Relaterat material

Kommuner känner till självmordsplaner bland ensamkommande

Myndigheter samlas kring självmord bland ensamkommande

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

SKRSocialstyrelsenIvo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev