torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen kan se över regler om EU-vård

Publicerad: 23 mars 2017, 10:31

Foto: Thinkstock

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) säger att regeringen kan behöva se över lagstiftningen om ersättning för vård inom EU. Detta efter de uppmärksammade svettbehandlingarna i Danmark.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneGabriel WikströmVårdpolitik

Tidigare i veckan rapporterade Sveriges Radios Kaliber att 46 av de 70 miljoner kronor som svenska patienter fick i ersättning för vård i annat EU-land förra året gick till Sveddklinikken i Köpenhamn. Svettbehandlingarna i Danmark har varit föremål för en lång juridiskt strid som fortfarande pågår. Landstingen och Försäkringskassan har hävdat att behandlingarna är dyrare än vad de skulle vara i Sverige och att vissa av behandlingarna saknar vetenskapligt stöd.

Nu säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till Sveriges Radio att regeringen överväger att agera i frågan om reglerna för ersättning för vård i annat EU-land enligt EU:s patientrörlighetsdirektiv. Enligt honom pågår en dialog med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. I dessa samtal diskuteras bland annat en gemensam prislista för landstingen som ersättningen för olika behandlingar skulle baseras på. Men Gabriel Wikström säger till radion att han inte heller utesluter lagändringar.

Bland dem som krävt att regeringen agerar i frågan finns regionstyrelsens ordförande i Skåne, Henrik Fritzon (S).

– Det är glädjande att sjukvårdsministern ser att det här är ett problem. Vi behöver en lagändring som innebär att den ersättning du får för vård utomlands ska vara ersättning för samma vård till samma kostnad som om du hade fått vården i ditt hemlandsting, säger Henrik Fritzon till Dagens Medicin.

Han påpekar att en förändring är extra viktig för Skåne som en gränsregion. Enligt Henrik Fritzon handlar det om tusen patienter som under de senaste tre åren rest från Skåne till Danmark för svettbehandling.

– Det är ganska stora volymer. Om vi inte får en lagändring vill jag att gränsregionerna ska få en extra kompensation från staten för de extra kostnader det här innebär. Men det vore en sämre lösning, säger han.

Relaterat material

46 miljoner till dansk svettbehandling

Svettstrid rasar vidare

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev