Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen: Kritiken inaktuell

Publicerad: 21 februari 2017, 08:52

Riksrevisionens kritik mot de riktade statsbidragen till sjukvården är inaktuell. Det konstaterar regeringen i en skrivelse till riksdagen.


Ämnen i artikeln:

SKR

I en granskningsrapport från Riksrevisionen i december riktade myndigheten kritik mot regeringens hantering av de riktade statsbidragen till sjukvården. Regeringen fick kritik för att de riktade statbidragen blir styrande för vårdens prioriteringar istället för de lokala behoven.

I en skrivelse till riksdagen har nu regeringen svarat på Riksrevisionens kritik. Regeringen skriver att det har skett en tydlig förändring sedan 2015 som är det år som Riksrevisionen har granskat. I skrivelsen till riksdagen slår regeringen fast att den arbetar för att minska detaljstyrningen av välfärdssektorn.

Regeringen konstaterar att flera av de prestationsbaserade statsbidragen som Riksrevisionen har varit kritisk mot nu har upphört. Dessa har ersatts med statsbidrag utan prestationskrav som till exempel professionsmiljarden.

Men regeringen slår också fast att vissa riktade statsbidrag som innehåller krav fortfarande behövs. Till exempel när det gäller cancervård och psykisk ohälsa. Dessa riktade bidrag "fyller en viktig funktion när det gäller att förverkliga regeringens politik", skriver regeringen i skrivelsen.

Relaterat material

Oklar effekt av bidrag till vården

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev