Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen lovar bredare coronatestning

Publicerad: 4 juni 2020, 14:20

Foto: Petter Arvidson/bildbyrån

Regeringen lovar nu en bredare coronatestning och smittspårning. Bland annat ska alla med symtom erbjudas kostnadsfri provtagning.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenFolkhälsomyndighetenLena HallengrenDet nya coronaviruset

Socialminister Lena Hallengren (S) aviserade den ändrade testningsstrategin på torsdagen. Den ska bygga på en överenskommelse mellan staten och regionerna, som dock ännu inte är tecknad.

– Det finns en samsyn om att så många som möjligt med symptom efter medicinsk bedömning ska testas, säger Hallengren.

Nuvarande testning har hittills inte kommit upp i förväntad omfattning. Den har framförallt inriktats på vårdpersonal, patienter och äldreboenden.

Nu ska inte längre prioritetsgrupperna vara styrande för testningen.

– Symtom och behov av smittspårning ska vara vägledande, säger Hallengren.

Regeringen hoppas också få fart på testningen genom att vara tydlig med att staten ska stå för regionernas kostnader. Bedömningen är att ytterligare 5,9 miljarder kronor kommer att behövas utöver en tidigare meddelad miljard.

När den bredare testningen ska vara igång nämndes inte på presskonferensen. Inte eller hur många tester som ska utföras.

Det blir upp till regionerna att bestämma hur den bredare testningen ska arrangeras. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) nämner drive in-testning och möjlighet att beställa hem test kit för egenprovtagning. Tanken är att proverna sedan ska hämtas med budbil för att tas till laboratorium för analys.

En oklarhet är om de ska krävas läkarutlåtande eller något annat för att en person med symptom ska få testas.

En av statens nya miljarder ska gå till en satsning på smittspårning. Folkhälsomyndigheten bedömer att allt fler regioner nu går in i en "senpandemisk" fas där smittspridningen går långsammare.

– I den fasen kan man sträva efter att hitta alla smittade och därför är en omfattande testning och smittspårning helt central, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

De statliga medlen kan regionerna till exempel använda till personal och utbildning för att utföra smittspårning. Varifrån personalen ska tas i från framgick inte på presskonferensen, men ett nationellt "utbrottsteam" ska sättas upp. Det ska stödja regioner i smittspårning och utredning av covid-19-fall.

En tredje del i den ändrade strategin är att bygga upp en storskalig serologisk testning. Det kallas även för antikroppstestning. Den ska ge svar på om en person haft covid-19.

Regeringen vill att regionerna så småningom erbjuder befolkningen en sådan test mot vanlig patientavgift.

– Som ett av de första länderna erbjuder vi bred serologisk testning, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Testningen av antikroppar ska ske i hela landet. Carlson betonar dock att det är en svår fråga hur den enskilde ska förhålla sig till testresultatet, men mer besked om det kommer inom kort

I första hand kommer antikroppstestningen att gälla vård- och omsorgspersonal i sjukvården och äldreomsorgen och andra med samhällsviktiga yrken.

– Det finns också anledning att successivt breda detta till de som känner att man har behov för det, säger Carlson.

Han framhåller att det inte ska ersätta uppmaningarna om social distansering och andra åtgärder för att begränsa smittan.

Relaterat material

Syftet styr val av tester vid covid-19

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev