Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen lovar sjuklönebesked

Publicerad: 22 augusti 2016, 15:03

Foto: Thinkstock

LO och Svenskt Näringsliv är överens om ett motbud till regeringens hårt kritiserade förslag om att låta arbetsgivarna betala mer av kostnaderna för långtidssjukskrivna. Socialförsäkringsministern lovar besked "inom de närmsta dagarna".


– Jag tycker att det ser bra ut, säger ministern, Annika Strandhäll (S) och tillägger att hennes departement och finansdepartementet nu snabbt ska analysera det som nu både facken och arbetsgivarna på den privata såväl som den kommunala och statliga sidan har levererat.

Hon säger att "det väger tungt" att parterna har lyckats ta fram gemensamma förslag.

– Det här är ett första steg i rätt riktning och det är bättre än regeringens förslag, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, till TT.

Han beskriver det som LO och arbetsgivarna genom Svenskt Näringsliv nu är överens om som en avsiktsförklaring. Båda sidor ska arbeta vidare med att fylla den med mer konkret innehåll, men förhoppningen är att det ska få regeringen att hejda sig ett slag.

Parterna ska utöka det förebyggande arbetet och vill också stärka företagshälsovården, enligt Torbjörn Johansson.

– Att stärka företagshälsovården är viktigt för LO, säger han.

Regeringens roll blir då, enligt honom, att låta en redan existerande myndighet att ta ansvar för företagshälsovården eller att inrätta en helt ny myndighet som får sköta den uppgiften.

I förra veckan levererade kommunernas och landstingens språkrör SKL och dess fackliga motparter en åtgärdsplan för att minska sjukskrivningar och ohälsa på sina arbetsplatser.

När socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) lade fram sitt förslag i våras, där arbetsgivarna skulle få stå för en fjärdedel av sjuklönen efter 90 dagars sjukskrivning, sade hon att regeringen kan lägga det åt sidan om fack och arbetsgivare själva presenterar trovärdiga förslag som kan leda till att ökningen av sjukskrivningarna och kostnaderna för dem minskar.

Relaterat material

Facken och SKL eniga om hur sjuktal minskas

LARS LARSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev