fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Regeringen måste göra mer för Fikru Maru”

Publicerad: 12 maj 2016, 13:14

Fikru Maru.

I tre år har den svenske hjärtläkaren Fikru Maru suttit fängslad i Etiopien utan rättslig prövning. Nu vädjar riksdagsledamot Désirée Pethrus (KD) att regeringen gör mer.


”Jag vill vädja till utrikesminister Wallström och biståndsminister Lövin att göra allt som står i deras makt för att Fikru Maru snarast ska kunna återförenas med sin familj”, skriver Désirée Pethrus på SvD debatt.

Désirée Pethrus betonar att det är viktigt att Fikru Maru får både socialt och moraliskt stöd, och att Etiopiens regering påminns om FN:s konvetion om mänskliga rättigheter där det står att en rättslig process inte får ta hur lång tid som helst.

Fikru Maru flydde till Sverge 1975. Han utbildade sig till hjärtläkare och har arbetat som överläkare i Stockholmsområdet och sedan 2012 på Sjukhuset i Hudiksvall.

I sitt gamla hemland grundade han även Addis Cardiac Hospital, Etiopiens första specialistsjukhus för hjärt-och kärlsjukvård. Det gjordes i samarbete med Swefund, ett svenskt statligt riskkapitalbolag för investeringar i fattiga länder.

2013 greps Fikru Maru under en resa i Etiopien, vilket ledde till hans nuvarande fängelsevistelse. Bakgrunden är att en intern konflikt i Etiopiens regering, där tullministern hamnat i onåd hos premiärministern.

Därför grävde regeringen upp gamla rättsfall. Och under en tidigare resa, år 2010, hade Fikru Maru fastnat i tullen med förbrukningsmaterial han skulle ta till sjukhuset.

Rättsprocesser som sprungit ur den interna regeringskonflikten gör att många fall drar ut på tiden. Fikru Maru skulle ha förhörts 2014, men det har skjutits upp.

”Hur länge kan Etiopien rättfärdiga ständigt uppskjutna rättegångsdatum och en till synes oändlig häktningstid?”, skriver Désirée Pethrus (KD) på debattsidan.

Relaterat material

Fikru Maru vill att Sverige säger ifrån

Öppet läkarstöd till Fikru Maru

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev