tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen och regioner överens om tester

Publicerad: 12 juni 2020, 08:40

Lena Hallengren och Marie Morell vid en tidigare pressträff.

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, är överens om hur testningen för covid-19 ska ske.
Men det räcker inte med att ha symptom för att testa sig för pågående infektion – det ska också krävas en medicinsk bedömning.
Centerpartiet är kritiskt – att testa sig blir för krångligt.

Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

Uppgörelsen innebär att alla med symptom för aktiv infektion ska få testas, efter en medicinsk bedömning. Det behöver inte handla om ett läkarbesök utan kan vara en digital kontakt. Staten tar kostnaderna och regionerna åtar sig att genomföra testerna.

– Jag är glad att vi nu kan sätta punkt för de otydligheter som rått kring testning och hoppas verkligen att detta ska bli ett startskott för att möjliggöra storskalig testning, samtidigt som vi också tar hänsyn till utvecklingen i pandemin och regionala skillnader, sasocialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

– Det är viktigt att testningen sker ordnat, säkert och att det finns en stark koppling till hälso- och sjukvården. Vid aktiv infektion ska läkare och regionens smittskydd följa upp på lämpligt sätt, tillade hon.

Anledningen till att det krävs en medicinsk bedömning uppges vara att det behövs en organisation för att ta hand om resultatet, om personen visar sig vara smittad.

Och testet ska tas i en tidig fas och inte för sent i ett sjukdomstillstånd, inte efter två, tre veckors symptom. Testerna för om man har en covid-infektion ska vara gratis för den enskilde.

– Det här är en viktig överenskommelse för att vi tillsammans ska kunna bekämpa den här smittan, säger Marie Morell, ordförande i sjukvårdsdelegationen på SKR.

Enligt Marie Morell är de oklarheter som funnits om framför allt kostnader nu undanröjda.

Men kritiken mot att testningen blir för byråkratisk och krånglig kvarstår, enligt Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet.

– Skulle det vara så att regionerna lägger in administrativa hinder som gör att testningen inte ökar som vi vill att den ska göra måste regeringen återkomma med en skärpning av regelverket, upphandla digitala vårdgivare eller något annat, säger Anders W Jonsson.

Kravet på en medicinsk bedömning, till exempel genom ett digitalt svarsformulär som ska fyllas i, kan göra att tusentals personer hindras från att testa sig varje vecka, hävdar han.

– Det borde vara: Har du symptom, välkommen hit så tar vi ett prov, säger Anders W Jonsson och anser att det kan göras av en undersköterska.

Sjuksköterskor och läkare har annat att lägga sin tid på än att sitta i telefon och argumentera med personer som vill testa sig.

Avtalet innebär att regeringen betalar regionerna för antikroppstester av personer som misstänks ha haft sjukdomen. Den testningen ska vara kostnadsfri för hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom omsorg samt brukare i särskilt boende och hemtjänst. Övriga i befolkningen erbjuds antikroppstestning mot egenavgift.

Nyligen presenterade regeringen ett siffersatt förslag om 5,9 miljarder kronor för att betala testning och smittspårning och för att till slut få fart på den. Tidigare hade regeringen anslagit en miljard samt sagt att regionerna skulle få alla sina kostnader täckta. Men regionerna vågade inte riktigt lita på utfästelsen till fullo.

Relaterat material

Syftet styr val av tester vid covid-19

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev