lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen säger ja till vaccinpass i affärer och på krogen

Publicerad: 5 januari 2022, 13:14

Restaurangbesökare kan behöva visa vaccinpass framöver.

Foto: Getty Images

Regeringen ger grönt ljus för att vaccinpass ska kunna användas även på restauranger och i affärer. Nu är det Folkhälsomyndigheten som får besluta om ett eventuellt krav.

Ämnen i artikeln:

Covid-19Covidvaccin

T


De verksamheter som omfattas är serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och viss långväga kollektivtrafik.

Beslutet togs på regeringssammanträdet under onsdagen.

”Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder. Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor”, säger socialminister Lena Hallengren (S), enligt ett pressmeddelande.

Läs också: Riksrevisionen inleder granskning av det nationella smittskyddet

Enligt förslaget är det upp till den som bedriver verksamheten i fråga som själv ska få välja om vaccinationsbevis ska få användas.

Beslutet innebär att Folkhälsomyndigheten från den 12 januari kan införa föreskrifter om vaccinationsbevis. Enligt socialminister Lena Hallengren är regeringen angelägen om att myndigheten har alla verktyg som behövs.

Tomas Lauffs/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev