Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen ser risker med dragkampen om EMA

Publicerad: 13 oktober 2017, 11:21

Helene Helmark Knutsson,

Det pågående utredningsarbetet och den politiska dragkampen om var den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska omlokaliseras har fått en inriktning som riskerar att äventyra Europas globala konkurrenskraft på life science-området, anser regeringen.


Ämnen i artikeln:

EMA

Den slutsatsen drar Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, efter att hon i tisdags träffade bland andra företrädare för patientorganisationer, läkemedelsföretag och andra delar av den europeiska life science-industrin i samband med Health care summit i Genève i Schweiz. De kommentarer hon fått och de diskussioner hon hört bekräftar de farhågor som hon och övriga delar av den svenska regeringen har sedan tidigare.

– Diskussionen om EMA:s omlokalisering har fått en olycklig slagsida. Debatten har kommit att handla för mycket om skall-krav om praktiska arrangemang som till exempel antal bostäder som kandidatländerna kan erbjuda. Det är givetvis viktigt att det blir en sömlös och smidig flytt, men det är hög tid att diskussionen också på allvar börjar handla om hur vi i EU:s medlemsländer vill att EMA:s verksamhet ska utvecklas framöver, säger Helene Hellmark Knutsson till Läkemedelsmarknaden. Hon anser att EU:s beslutsfattare står inför viktiga strategiska vägval inför Europas framtid.

Vad borde diskussionen handla om anser du, och de du har talat med?

– Att vi som är medlemsstater i EU försäkrar oss om att EMA måste få en geografisk placering som säkerställer att myndigheten får tillgång till en modern it-infrastruktur av högsta klass. Myndigheten måste också få ett säte där det finns i en stark forsknings- och innovationsmiljö som präglas av en tät samverkan mellan akademi, näringsliv och sjukvård. Detta skapar bästa tänkbara förutsättningar för en registreringsmyndighet som kan stimulera en utveckling för att snabbare få fram nya läkemedel, cell- och genterapi och andra typer av innovativa behandlingar till vårdpersonal och patienter, säger Helene Hellmark Knutsson.

Hur kommer du att använda de insikter du har fått från dina möten med oroade företrädare för patientorganisationer och life science-industrin?

– Jag har redan tagit upp de farhågor som jag har hört med statsminister Stefan Löfven och det pågår sedan tidigare diskussioner med regeringsföreträdare från andra medlemsländer där det finns liknande farhågor. Vi har bland annat aktiva diskussioner med representanter för andra nordiska länderna och länder i Baltikum, säger Helene Hellmark Knutsson.

Sverige är ett av 19 länder som konkurrerar om att få bli värdland för EMA.

Hur stora är möjligheterna att samarbeta i denna situation?

– Vi konkurrerar visserligen sinsemellan om lokaliseringen av EMA, men vi måste samtidigt gemensamt ta ansvar för att myndigheten får den placering som är bäst för europeiska folkhälsan, forskningen och industrin inom life science, säger Helene Hellmark Knutsson.

Europeiska rådet, med bland andra EU-ländernas stats- och regeringschefer och EU-kommissionens ordförande, ska på ett möte den 20 november fatta beslut om EMA:s placering.

JONNY SÅGÄNGER

Ämnen i artikeln:

EMA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev