Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen släpper Region Norrland

Publicerad: 23 november 2016, 14:42

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) släpper tanken på att slå samman de fyra landstingen i Norrland.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

UPPDATERAD. Regeringen försöker nu göra upp om storregionerna Svealand och Götaland med i första hand Centerpartiet. Men tankarna på storregionen Norrland släpps.


Ämnen i artikeln:

Norrbottens läns landstingRegion Jämtland HärjedalenLandstinget VästernorrlandVästerbottens läns landsting

Det uppger civilminister Ardalan Shekarabi (S) för TT. Regeringen föreslår inte längre att de fyra landstingen i Norrland ska slås samman.

– Region Norrland är inte med i förslaget. Det blir Svealand och Götaland som är föremål för diskussion, säger Shekarabi till och tillägger att de närmaste dagarna måste frågan om åtminstone två storregioner ska bildas 2019 avgöras.

– Regionfrågan har diskuterats, i modern tid, i tolv år och vi har berett förslag i tio år, från tre statliga utredningar. Antingen har vi en möjlighet att komma överens de närmaste dygnen eller så är den här frågan borta från dagordningen, säger Shekarabi.

Han sätter sitt hopp till att Centerpartiet och kanske Kristdemokraterna kan vara intresserade av att göra upp med regeringen och Vänsterpartiet. Det är främst C:s, men också V:s och KD:s synpunkter som regeringen har försökt gå till mötes. Han räknar i princip bort att Moderaterna och Liberalerna skulle vilja vara med.

– Vi har lagt fram ett förslag där vi har beaktat de synpunkter som framförallt Centerpartiet har framfört, om att regionaliseringen också måste innehålla flytt av ansvar från nationella nivån till regionerna, säger Shekarabi.

Han tillägger att förslaget också har anpassats för att underlätta för de landsting som visat större intresse än andra att gå samman.

Beskedet beklagas i norr.

– Vi tycker det är väldigt tråkigt, säger Peter Olofsson (S), ordförande i landstingsstyrelsen i Västerbottens län.

När regionindelningen uteblir i Norrland försämras skatteunderlaget, vilket slår mot de enskilda landstingens möjlighet att erbjuda en likvärdig vård, enligt Olofsson.

– Vi kommer inte klara en likvärdig vård, alltså det uppdrag som läggs på oss som landsting för sjukvården kommer vi med vårt befolkningsunderlag inte klara av, säger han.

– Vården blir mer och mer avancerad och kostnaderna kring det högre. Vi behöver ett bredare skatteunderlag för att klara den utmaningen, tillägger han.

Enligt Olofsson finns det en lokal majoritet för regionindelning i alla fyra berörda landstingsfullmäktige: Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Moderaterna hoppar av samtalen om storregioner. Det uppger TT på onsdagseftermiddagen och hänvisar till partiets Twitterkonto.

Partiet skriver: "Moderaterna tackar nej till fortsatta överläggningar om regionfrågan. Den ska inte forceras och förtjänar mer än minsta möjliga majoritet."

För dig som en prenumerant på tidningens Dagens Medicin finns idag flera artiklar att fördjupa sig i Stornorrlands sjukvård och dess framtid.

Relaterat material

Kan vara dödsstöten för regionfrågan

Centern kräver ändrad patientlag

Liberalerna lämnar regionsamtal

M hotar hoppa av regionsamtal

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev