Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen slopar karensdagen och ger en extra miljard till vården

Publicerad: 11 mars 2020, 12:44

Per Bolund (MP), Mats Persson (L). Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C).

Foto: Linda Berglund

Hälso- och sjukvården får omkring en miljard kronor extra att ansöka om i efterhand för att täcka ökade kostnader för exempelvis personal, 1177 och smittspårning. Dessutom slopas karensdagen.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetSKR

Tidigare i veckan aviserade finansminister Magdalena Andersson (S) att regeringen och samarbetspartierna avsåg att skjuta till mer pengar till vården för att kunna hantera följderna av det nya coronaviruset. Vid en pressträff på onsdagen blev beskedet att det handlar om en miljard kronor, som regioner och kommuner kommer att kunna söka i efterhand för att täcka kostnader som man haft sedan den 1 mars.

Pengarna ska kompensera för extraordinära åtgärder som extra bemanning och övertid.

– Det kan också handla om kostnader för 1177 som vi vet varit under hårt tryck. Det kan också handla om kostnader för laboratorieanalyser eller material, säger Magdalena Andersson.

Bland de andra åtgärderna finns en temporärt slopad karensdag, det vill säga att staten går in och betalar sjukpenning redan från första dagen. Karensdagen tas bort från och med i dag och 1,5 månad framåt i ett första beslut, som kan förlängas. Dessutom höjs anslaget för den så kallade smittbärarpenningen med 500 miljoner.

Folkhälsomyndigheten får 41 miljoner kronor extra, främst för att täcka personalkostnader. Socialstyrelsen får 20 miljoner kronor och myndighetens låneram tredubblas till 300 miljoner kronor för att möjliggöra inköp av bland annat skydds- och provtagningsutrustning.

Även Läkemedelsverket får ett tillskott på 5 miljoner kronor för att tillsammans med regionerna säkerställa läkemedelsförsörjningen i landet.

Om det så krävs är regeringen bredd att skjuta till mer pengar till vården.

– Vi utesluter ingenting. Vi är beredda att göra det som krävs för att sjukvården ska kunna leverera, säger Johan Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

Beslutet om tillskottet välkomnas av Marie Morell (M), ordförande för sjukvårdsdelegationen hos Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

– Det är bra med extra resurser, men jag har svårt att bedöma vad kostnaderna kommer att bli för regionerna. Men det ger en signal om att man kommer att få hjälp och slipper prata prioriteringar på grund av ekonomiska resurser, säger Marie Morell.

Även Kristdemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson Acko Ankarberg Johansson är positiv.

"Det är nödvändigt med tillskott så att kommuner och regioner kan göra det som krävs. Eventuellt ytterligare tillskott därefter kan inte uteslutas", skriver hon i ett sms till Dagens Medicin.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetSKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev