Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Regeringen tillsätter en utredning efter turerna kring NKS

Publicerad: 16 Februari 2018, 12:05

Annika Strandhäll och Magdalena Andersson (S)

Regeringen avser att under kommande vecka tillsätta en särskild granskning av Nya Karolinska Solna (NKS).


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSAnnika Strandhäll

Finansminister Magdalena Andersson (S) och socialminister Annika Strandhäll (S) bjöd in till pressträff på Rosenbad på fredagen. Detta med anledning av händelserna kring Nya Karolinska Solna och de utspel som flera ministrar, inklusive statminister Stefan Löfven (S) gjort om att regeringen ser över möjligheten för staten att bidra till en saklig granskning av vad som skett. Därför tillsätter regeringen vad de själva kallar en "kriskommission".

– Regeringen har följt utvecklingen på Nya Karolinska i Solna under en längre tid, som så många andra. Vi har haft självklara förväntningar på att landstingsledningen ska hantera situationen. Det som har hänt i det här fallet är faktiskt något som är helt exceptionellt - fler och fler avslöjanden om missförhållanden har lyfts, säger socialminister Annika Strandhäll.

Skenande byggkostnader, höga konsulträkningar och möjliga risker för patientsäkerheten - utredningen ska se till att "något sådant här aldrig kan ske igen i Sverige".

– När tryggheten utmanas testas också tilltron till samhället, säger Annika Strandhäll på presskonferensen.

Regeringen ska tillsätta granskningen nästa vecka för att utreda besluts- och genomförandeprocesser i landstingen i samband med upphandlingar, investeringar och organisationsförändringar, efter fallet Nya Karolinska Solna (NKS).

Staten saknar instrument för att granska kommuner och landsting. Regeringen bedömer inte heller att någon av de myndigheter som finns kan utföra granskningen, enligt Magdalena Andersson.

–  Vi kommer att tillsätta en utredning, en kommission. En slags kriskommission, säger Magdalena Andersson.

Utredningen ska vara klar den 1 mars 2019. Utredaren ska ge löpande information till regeringen. Vem som blir utredare är ännu inte klart.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd, välkomnar regeringens utredning.

– Jag välkomnar regeringens nyväckta intresse för hur svensk sjukvård mår och tolkar dagens utspel som en inbjudan till debatt. I en sådan debatt företräder jag gärna de korta köer och det ekonomiska överskott som vi har i Stockholms läns landsting. Regeringen får företräda de socialdemokratiskt styrda landstingen där vårdköerna ökar och de ekonomiska underskotten skenar, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting

Dagens Medicin uppdaterar nyhetstexten.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev