onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen utreder övergångar till näringslivet

Publicerad: 19 december 2014, 14:13

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) tillsätter en utredning om karantän för politiker med anledning av att Filippa Reinfeldt, tidigare moderat landstingsråd i Stockholms läns landsting, fått ett toppjobb i det privata vårdbolaget Aleris.

Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Filippa Reinfeldts övergång till Aleris får regeringen att reagera. Nu ska möjligheten till karantän för landstingspolitiker som vill gå till näringslivet utredas.


Beskedet att tidigare landstingsrådet i Stockholm Filippa Reinfeldt (M) har rekryterats till koncernledningen i den privata vårdkoncernen Aleris fick civilminister Ardalan Shekarabi (S) att kalla till presskonferens.

– Filippa Reinfeldts övergång till ett företag med delar av verksamheten som finansieras av landstinget där hon tidigare arbetade aktualiserar behovet av att se över regelverket, sade Ardalan Shekarabi på presskonferensen.

Han fortsatte sedan att berätta att regeringen nu ska utvidga den utredning som sedan tidigare utreder övergångsregler för ministrar och statssekreterare som går till näringslivet.

– Vi ska utreda behovet av övergångsregler även för politiker inom kommuner och landsting, sade Ardalan Shekarabi.

Detta eftersom det finns "en uppenbar risk för intressekonflikt" enligt civilministern. Han konstaterade att den vanligaste modellen i länder som har övergångsregler är att det finns en karantänstid som gör att politiker måste vänta en viss tid innan de får gå till ett jobb i näringslivet. En sådan modell är ett av de alternativ som utredningen ska analysera. I dag kan svenska kommuner och landsting ha olika lokala modeller som i så fall skulle ersättas av ett nationellt system.

– Då måste vi även titta på vilken ersättning man ska få under tiden man är i karantän, konstaterade Ardalan Shekarabi.

I och med att det i dag saknas generella regler är övergångarna en sak som avgörs av de lokala politikerna. Presstjänsten vid Stockholms läns landsting kunde på fredagen inte svara på om frågan om Filippa Reinfeldts nya uppdrag har diskuterats i landstinget. Inte heller om det finns ett internt regelverk.

Filippa Reinfeldt var ansvarigt sjukvårdslandstingsråd i det landsting som lagt ut mest verksamhet på privata vårdföretag, bland dem Aleris. Det har dels skett genom upphandlingar enligt LOU, dels genom landets i särklass mest utbyggda vårdval inom specialistsjukvården, som också är ett av Aleris tyngsta verksamhetsområden.

Relaterat material

Filippa Reinfeldt till Aleris

Filippa Reinfeldt ute ur leken

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev